Mozaik

Génszerkesztett tyúkok segíthetik a gyógyszergyártást

A génmódosított növény- és állattenyésztés régóta ismert gyakorlat, most viszont az emberiség hasznára is válhat a sokat vitatott módszer, méghozzá génszerkesztéssel tenyésztett tyúkok jóvoltából.

Génszerkesztéssel olyan tyúkokat hoztak létre a skóciai Roslin Intézetben, amelynek a tojása az artritisz (ízületes megbetegedés)  és a rák néhány típusát gyógyító szerek alapanyagát tartalmazza – írja a BBC.

Tyúktojásokat, pontosabban annak a fehérjéjét, már régóta használnak terápiás célból hatékonyan, például az influenzavírusok elleni oltóanyag előállítására. Ez alkalommal viszont emberi DNS-t kevertek a tyúk azon DNS-éhez, amely a tojásfehérje termelését szabályozza.

A tyúktojásban előállított gyógyszerek tízszer vagy akár százszor olcsóbbak lehetnek a steril laboratóriumi környezetben előállítottaknál, tehát a teljes gyártási költség körülbelül a tizedére csökkenhet

– mondta el Lissa Herron, az Edinburghi Egyetem Roslin Intézetének egyik kutatója.

A legnagyobb megtakarítás abból származik, hogy baromfitelepeket sokkal olcsóbb felépíteni és üzemeltetni, mint az üzemi szintű gyártáshoz szükséges patikatisztaságú helyiségeket.

Sok esetben az okozza a megbetegedést, hogy az emberi szervezet nem képes elegendőt előállítani a szükséges fehérjéből vagy más anyagokból. Ezek kezeléséhez olyan gyógyszerek kellenek, amelyek tartalmazzák a hiányzó anyagot. A szintetikus úton előállított gyógyszerek viszont nagyon sokba kerülhetnek.

Egy adagnyi hatóanyag gyártásához mintegy három tojás kell, a tyúkok pedig akár évi háromszázat is tojhatnak. Ha elegendő baromfi áll rendelkezésre, kereskedelmi mennyiségben állíthatóak elő ezek a gyógyszerek.

A kutatók két fehérjét vizsgáltak: az egyik (IFN-alpha 2A) erős vírusellenes és rákellenes hatással bír, a másik fehérjéből (makrofág-CSF) pedig a károsodott szövetek önjavító készségét stimuláló terápiát fejlesztenek ki.

Az állatvédőknek sincs okuk aggodalomra, a tyúkok tartási körülményei jobbak, mint egynémely tenyészetben. Tágas ketrecekben élnek, szakképzett gondozók látják el őket, a folyamatnak semmilyen egészségkárosító hatása nincs rájuk nézve. Számukra olyan ez, mint a szokásos napi rutin: tojásokat tojnak.

Helen Sang, az Edinburghi Egyetem Roslin Intézetének professzora hozzátette:

Jelenleg nem gyártunk emberi felhasználásra ilyen gyógyszereket, viszont bebizonyosodott, hogy a tyúkok alkalmasak a megfelelő fehérje  előállítására, amelyet aztán felhasználhatunk a biotechnológiában gyógyszerek készítéséhez vagy akár egyéb területen is.

Aggodalomra semmi ok, ezeket a tojásokat nem árusítják szupermarketekben, kizárólag kísérleti céllal foglalkoznak velük.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik