Mozaik

Indiai királymókus, a legszínpompásabb a világon

Korábban a témában:

Magyarországon mi főként a szürkésbarna, apró mókusokhoz szoktunk hozzá, de egy Indiában őshonos faj össze sem hasonlítható európai rokonaival. Ez a hatalmas és színes jószág az indiai királymókus, írja az MNN.

India, Tamil Nadu state, Anaimalai Mountain Range (Nilgiri hills), Indian giant squirrel, or Malabar giant squirrel, (Ratufa indica)
Europress/AFP

Az állat szőrszíne a bézstől a barna mindenféle árnyalatáig terjed. Testük akár 36 centiméteresre is megnőhet, farkuk mérete pedig meghaladhatja a 60 centit is. Csak összehasonlításként, az európai mókus testhossza csak 21 centiméter. Ráadásul az indiai királymókus testtömege több mint két kilogramm, ami nagyjából egy chihuahua súlyával egyezik meg.

A különleges mókusfaj a fák lombkoronáit járja magvak, gyümölcsök és virágok után kutatva, itt érzi ugyanis teljesen biztonságban magát. Színes bundájuk miatt még a ragadozómadaraknak is nehéz prédát jelentenek, hiszen könnyen álcázni tudják magukat a levelek sűrűjében, pláne, ha épp ősz van.

Malabar Giant Squirrel in a Tree. Near Suruli falls
Thinkstock

Bár lehet, hogy pillangókat megszégyenítő színezetük van, közel sem élnek olyan közösségi életet. Nagyon ritkán látni őket párban, szinte csak a párzáskor fordul ez elő. Az egyelőre még a tudósok előtt sem teljesen tiszta, hogy mik a párzási szokásaik. Talán egész évben zajlik, talán csak néhányszor egy esztendőben. Az viszont biztos, hogy relatíve kevés, mindössze egy-két utódot hoznak világra.

A populációjukkal kapcsolatban szerencsére még így sincs ok az aggodalomra. A faj a legkevésbé sem veszélyeztetett, igaz, az élőhelyek csökkenése problémákat jelentenek számukra. Az emberek a klímaváltozás miatt egyre távolabb merészkednek az erdőkben, de az indiai királymókusok jól tolerálják a jelenlétünket.

India, Tamil Nadu state, Anaimalai Mountain Range (Nilgiri hills), Indian giant squirrel, or Malabar giant squirrel, (Ratufa indica)
Europress/AFP

A mókusfaj becslések szerint 30-35 millió éve él a Földön, mégis csak Indiában találkozhatunk velük a vadonban. Ráadásul mivel félénk teremtményekről van szó, nehéz megpillantani őket.

Felvet néhány kérdést ez a mókusról készült fotó
A kép futótűzként terjedt el a Twitteren.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.