Mozaik

Pöttyös tó: a világ legmagasabb sókoncentrációjú tava

Csak az indián törzs írásos engedélyével látogatható a kulturális-ökológiai örökség.

A Kliluk-tó, más néven Foltos tó, Pöttyös tó, angolul Spotted Lake, egy sós vizű, lefolyástalan szikes tó Kanada Brit Columbia tartományában, Osoyoos város közelében.

A Kliluk-tó földrajzi elhelyezkedése – Fotó: Wikimédia Commons

A tó környéke Kanada egyik legforróbb területe, ahol a nyári hőmérséklet rendszeresen eléri a 38 fokot, így június közepétől szeptember közepéig, mikor a magas hőmérséklet következtében a párolgás miatt az ásványi anyagok kikristályosodnak, eltűnik a felső vízréteg, ezáltal megjelenik egy hálóhoz hasonlatos, megkeményedett, kristályos járdarendszer a tavon. Ezek kötik össze a több száz különböző méretű és mélységű medencét, vagyis foltot, melyek a különböző ásványi anyag tartalmuk miatt más-más színűek.

A világ egyik legmagasabb sókoncentrációjú tava tehát a Kliluk-tó, magas a magnézium-, kalcium- és nátrium-szulfát tartalma, és további nyolcféle ásványi anyagot, nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz.

Fotó: Wikimédia Commons
Fotó: Wikimédia Commons

A tó története

Az őslakos indiánok szent helyként tisztelték a gyógyító vizet, mely számos betegségre jótékony hatással van. Bőrbetegségek, ízületi bántalmak gyógyítására használták a tó vizét, valamint a törzsi háborúk idején a tóban fürödtek, hogy a harcban szerzett sebek gyorsabban gyógyuljanak. Az első világháború idején innen szállították a sót a lőporgyártáshoz is. A 20. század elején a földterület Ernest Smith és családja kezébe került, akik az 1970-es években egy fürdő építésével tőkét akartak kovácsolni a tó gyógyerejéből, amit az indiánok nem néztek jó szemmel, és mindent elkövettek, hogy megakadályozzák a beruházást. Végül 2001-ben a tavat is tartalmazó 22 hektáros területetet megvásárolták az őslakos okanagan indiánok.

A Kliluk-tó kapuja napjainkban – Fotó: Wikimédia Commons

Az indiánok annak érdekében, hogy megóvják ezt a természeti kincset a tömegturizmustól, elzártan tartják a tavat a látogatók elől. Csak a törzs írásos engedélyével látogatható a kulturális-ökológiai örökség.

Fotó: Wikimédia Commons

Egy tábla fel is hívja az arra járó turisták figyelmét arra, hogy a terület védett, és még ma is az okanagan nép hagyományos gyógytava. A tó megtekinthető az erre a célra emelt kilátóról, amit viszont sok turista látogat.

Kiemelt kép: Wikimédia Commons

Tönkrevágja a turizmus Európa egyik legszebb tavát
Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik