Mozaik

Országos tiltakozás segített a békéscsabai gólyafészek megmentésében

Az eset nagy felháborodást váltott ki a természetvédők és madárbarátok körében.

Mint a napokban megírtuk, a tavalyihoz hasonlóan idén is átköltöztettek egy gólyafészket Békéscsabán. A Bartók Béla út 20. szám környékén fészkelő gólyapár “otthonát” az út páros oldaláról a páratlan oldalára helyezték. Történt mindez azért, mert az ingatlannak, ami előtt a fészek van, új tulajdonosa lett, ő kérte az áthelyezést, kérését pedig gyorsan teljesítették a hatóságok.

Okos és makacs madarak a gólyák

A fehér gólya okos madár, makacs módon ragaszkodik a fészkéhez amit tavaly be is bizonyított. A helyiek által Karcsinak és Klárának nevezett gólyák a Magyar Madártani Egyesület adatbázisa szerint 1993 óta fészkelnek az oszlopon, a kilakoltatás tényét nem is fogadták el, és eredeti helyén visszaépítették fészküket.

Az idei, február 20-i áthelyezéskor az oszlopra szuronyokat helyeztek, melyek egy újabb fészeképítés során és után az oda beszálló madaraknak sérülést okozhatnak. Az okozott sebet a legyek megtalálhatják, beköphetik és a kikelt lárvák szinte élve ehetik a gólyákat.

Országos felháborodást váltott ki az eset

Az eset nyilvánosságra kerülése után természetvédők, a Facebookon csoportokba tömörülő gólyabarátok országszerte hallatták a hangjukat, tiltakozó leveleket írtak az illetékes hatóságnak.

A Mályi Madármentő Állomáshoz is számtalan felháborodott bejelentés érkezett, akik a lehetetlent nem ismerő Sámuel Zsuzsa természetvédővel együtt megtették a szükséges lépéseket, erőfeszítéseiket pedig siker koronázta.

Tiltakozásukra az alábbi értesítést kapták:

Tisztelt Sámuel Zsuzsanna Asszony! Dr. Takács Árpád kormánymegbízott döntött a Békéscsaba Bartók Béla út 20. szám alatti gólyafészek áthelyezésével kapcsolatban. Döntése értelmében a február 20-án áthelyezett fészek még a hét folyamán visszahelyezésre kerül annak eredeti helyére, fészektartó kialakítása mellett.

Békéscsaba, 2019. február 25.

Tisztelettel: Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet

A remények szerint pedig hamarosan megérkezik megszokott helyére Karcsi és Klára, hogy megkezdjék idei költésüket, és felneveljék új fiókáikat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik