Mozaik

Mi csináljuk a jelent és a jövőt: drónok a mezőgazdaságban

Pénz, energia spórolható, amit aztán a gazdaság más területeire lehet fordítani.

Péter Móni rádiós műsorvezetőként csöppent bele a televíziózás és a filmgyártás világába. Itt ismerkedett meg a drónnal, ami ma már minden komolyabb produkció képi világában elvárás.

A drón filmes használata adta az ötletet arra, hogy mezőgazdaságban is elkezdjék használni a technológiát.

A SkyDragons először szőlősgazdákkal dolgozott együtt, nagy sikert aratva. Előfordult eset, mikor több hektárt sikerült megmentenünk Pannonhalmán egy veszélyes gombás fertőzéstől

– mondta el Móni.

Fotó: Wix.com

A modern gazda innovációra vágyik! Amikor leülünk beszélgetni például egy borásszal, akkor nem a szőlőtőkéket és a hektárokat látjuk, hanem megismerkedünk egy történettel. Vagy a szőlőével vagy a gazdáéval vagy mindkettővel.
Most 2019-ben gyakran találkozunk generációváltással. Látjuk, ahogy öröklődik egy terület apáról fiúra. Érezzük a felelősséget, amit a friss gazdász cipel a vállán, aki szeretné jobban vagy legalább hasonló színvonalon továbbvinni a családi örökséget, mint az elődei.
Tudjuk, mennyire nehéz megbízni idegen, új technológiákban, de hisszük -és látjuk- hogy ez a jövő. Ezt pedig a mostani generáció is tudja.

A hagyományokat nem kell elfelejteni, állítja Móni. Semmihez sem fogható érzés kisétálni a földre és végigsimítani a kezünket az aranyló búzakalászokon, de nem kell lemondani arról a lehetőségről, amit egy drón nyújthat. Hisz például a segítségével felmérhető, milyen károkat okoztak gazdaságnak a vadak.

Pénz, energia spórolható, amit aztán a gazdaság más területeire lehet fordítani.

Fotó: Wix.com

Ez egy újdonság – amely nem ördögtől való.

Miután felmértük drónnal a területet, fotók készülnek, amit egy professzionális szoftver segítségével analizálunk. Az információkat, adatokat megkapja a gazda, ezek tükrében tud dönteni a további teendőkről. Nem varázslatot ígérünk és adunk, hanem a puszta tényeket. Ez egy lehetőség, ami segít dönteni.
A drónokat már jó ideje használják a termesztett növénykultúrák egészségi állapotának felmérésére. A felvételek alapján úgynevezett stresszrégiókat, stresszzónákat tudunk kialakítani a vizsgált területen, de például azt is megtudhatjuk, hogy egyes területeken mennyi a növények nitrogéntartalma, bizonyos növények vízhiánya is kimutatható

– mesélte el Móni, miből is áll a munkafolyamat.

A SkyDragons akkor sem engedi el a gazda kezét, miután átadták az eredményeket. Van, aki rendszeres ellenőrzést kér a területén, hogy lássa, mi hogyan és miért úgy történik a gazdaságában. Amennyiben igény van rá, Móniék ,,növénydoktora” nagyon szívesen segít egy probléma kezelésében egy konzultáció keretén belül. Igyekeznek minél több agrárrendezvényen is jelen lenni, minél több embert megismertetni a drónokkal.

Sárkányok bevetésen – Fotó: SkyDragons

A mai kor gazdája leginkább jobb, átláthatóbb, tisztább, egyszerűbb és hatékonyabb megoldásokat szeretne gazdaságához. Számtalan modern technológia kínálja magát, és ha valaki a piacon szeretne maradni és minél jobb hozamot elérni, akkor muszáj haladnia a korral.
Az e-mezőgazdaság a modern gazdák mindennapjaihoz tartozik, aminek segítségével az információs és kommunikációs technológiák adta lehetőségeket használják ki.
A preciziós gazdálkodás alapja az információgyűjtés, ehhez pedig minden gazdának egyénileg kell megtalálnia a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszközt. Az információs és kommunikációs technológiák segítségével piaci és árinformációhoz juthatunk, ami segít a döntésben a termékek értékesítésének kapcsán.

– állítja Móni nagyon határozottan.

A vállalkozásban dolgozókat kezdetektől nagyon érdekelte, milyen lehetőségeket adnak a drónok a gazdának, másrészt innovativ célok is vezérlik őket, amiben a zöld energia, a természetvédelem és a preciziós mezőgazdaság a cél.

A drónok által készített képek előnye, a műholdas felvételekkel szemben, hogy magasabb felbontású képet adnak, amelyeken felismerhetőek a növényi kártevők, betegségek is. Mindezt úgy, hogy a gazdának egy lépést sem kell tennie

– tette hozzá Móni, aki a három tagú vállalkozásban a nő, aki két lábbal a földön áll, amíg a fiúk repülnek. A fiúk – Alexander Bognar, a bajor televízió gyártásvezetője volt, majd Magyarországon sok filmes produkcióban dolgozott producerként és operatőrként és Lázár János elismert drónos, és a mezőgazdasági gépek komoly ismerője – imádnak tesztelni, ha tehetik összejárnak és repülnek a ,,sárkányok”, csak úgy. Számukra mindig élmény a repülés.

Galéria
A SkyDragons igyekszik minden agráreseményen bemutatkozni Fotó: SkyDragons

A SkyDragons nagyon elhivatott. A munkájuk eredményét mindig úgy várják, mint a lottósorsolást. Szurkolnak, hogy minél jobb eredményeket kapjanak és adjanak át, vagy, hogy kiderüljön valami, amit ők tudnak elsőként megmutatni, mint növénynyomozók.

Vannak kétkedők. Mindenki azt mondja elsőre: Úristeeen, ez egy drón, na ne már!
Az 50 éve kint dolgozó szakemberek, akik ismernek minden egyes levelet, nehezen hiszik, hogy egy drón meg fogja mondani, hova ültessenek szőlőtőkéket!
Aztán mikor az eredmények kimutatják, hogy a rizlinget nem érdemes ültetni, mert a talaj nem alkalmas, de lehet próbálkozni a savignon-nal, akkor sokan meglepődnek.

És vannak a fiatal gazdák, akik azt mondják, tegyünk egy próbát, és örül, mikor a gép kimutatja azokat az értékeket, amiket az apukája sem tudott.

Sok a sikerélmény, de rengeteg bizalmatlansággal is találkozunk, mert új és ráadásul repül és olyan dolgokat lát, amiket elképzelni sem mertünk…

Tárgyalunk egy francia robotikával foglalkozó céggel, akik már robotokkal javítják a talajt, metszenek és szüretelnek! Nálunk még 15 év, mire valaki be mer állítani egy robotot szüretelni… és természetesen mindenki félti a hagyományokat.

Pedig nem kellene

– mondja Móni – mert a kettő szépen megfér egymás mellett. Csak engedni kell. Hiszem, hogy mi csináljuk a jelent és a jövőt is.

Kiemelt kép: SkyDragons

Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 
Olvasói sztorik