Mozaik

20 év múlva szomjúság fenyegetheti Angliát

A fejlett országokban egy átlagember becslések szerint napi 140 liter vizet használ el.

Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint, írta az MTI.

Kevesebb vizet kell használnunk, és azt is hatékonyabban

– figyelmeztetett James Bevan, a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján azt hangsúlyozva, ami a globális felmelegedés és a népességnövekedés következében az országot fenyegeti.

Nagyjából 20-25 év múlva Anglia eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne, ha addig nem változtatunk a dolgokon

– hangsúlyozta beszédében.

Angliában, és feltételezhetően a világ többi fejlett országában is nagyjából, egy átlagember napi 140 liter vizet használ el.

Naponta 10 liter ivóvizet állít elő a levegőből egy diáklány
A találmány sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet Afrikában.

Bevan és a projektben megfogalmazottak szerint 100 liter lehetne a vízfelhasználás felső limitje, ha nem akarjuk a vízhiány súlyos következményeit elszenvedni.

Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk is átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe

– mondta.

Azt is megfogalmazták, konkrétan mit tehet a lakosság, azaz személyenként egy-egy ember azért, hogy ne fenyegessen a vízhiány.

Sokkal súlyosabb a globális vízhiány, mint gondoltuk
Természetvédők azt remélik, hogy a kapott eredmények elgondoltatják a vállalatokat, és csökkentik a termékeik előállításához szükséges vízfogyasztást.

Fontos, hogy az a illemhelyek kevés vízzel öblítsenek a jövőben, de még jobb lenne, ha sikerülne megoldást találni arra, hogy ne ivóvízzel történjen a wc-öblítés. A kádfürdő helyett zuhanyozzunk, szappanozás közben pedig zárjuk el a vizet. Ugyanakkor víztakarékos zuhanyfejeket, valamint mosó- és mosogatógépeket kell üzembe helyezni mindenhol.

Vízfolyatás nélkül mossunk fogat a saját érdekünkben, és fejezzük be a gyep locsolását.

Az már csak ráadás, hisz remélhetőleg mindenki számára evidencia, hogy csak telepakolva használja a mosó- és mosogatógépet, a ruhák pedig a levegőn is tökéletesen megszáradnak, szárítógép nélkül is.

Ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizünk lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el

– mutatott rá James Bevan.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ma van a víz világnapja: nem szükség az életben, hanem maga az élet
Nagy kihívás, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik