Mozaik

Virágruhát öltött a 400 éves Istenek lánya

A közelmúltban az Irma és Maria hurrikán is alaposan megtépázta, mégis magára talált.
Korábban a témában:

Ismét zöldellő lombokat és színpompás virágokat növesztett Puerto Rico évszázados gyapotfája, az Istenek lánya, írta a senior.hu.

A közép-amerikai Puerto Rico partjainál található Vieques sziget nevezetessége egy terebélyes gyapotfa matuzsálem. A kicsiny sziget korábban az USA fennhatósága alá tartozott, ma inkább évszázados óriásfájáról nevezetes.

Fogs and mist over dipterocarp rain forest in Danum Valley Conservation Area in Lahad Datu, Sabah Borneo, Malaysia.
Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két klímaberendezés
A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt.

A La Ceiba nevű fa korát körülbelül 400 évesre becsülik, s bár védelem alatt áll, az erős, vad szelektől és a térségben gyakori hurrikánoktól igazán nem tudják megóvni. A hurrikánok legutóbb 2017-ben tarolták le a csodálatos vidéket.

Az Irma és Maria névre keresztelt hurrikánok pusztítását minden jel szerint túlélte Puerto Rico nemzeti büszkesége, az Istenek Lánya.

La Ceiba – a négyszáz éves gyapotfa a helyi közösség lelke, népszerű kirándulóhely és turistalátványosság ma él és virul, zöld lombokat növeszt és ismét virágba borult a helyiek nem kis meglepetésére.

Illusztráció – Fotó: Pixabay
Searching for Bunkers From Navy Days - Vieques, PR
A különleges fa látványos támasztógyökereket növeszt, törzsét és ágait pedig vaskos tüskék borítják – Fotó: flickr.com

Közép-Amerikában gyakoriak a pusztító erejű hurrikánok, melyek az Atlanti-óceán felől támadnak a kontinens keleti partvidékére. Latin-Amerika legkeletebbre fekvő szigetországának lakossága több elementáris erejű természeti csapást élt már túl az évszázadok során, a helyiek ezért tekintenek úgy a csodálatos fára, mint az újjászületés egyik szimbólumára.

Kiemelt kép: flickr.com

Túlélte az atomtámadást a 391 éves bonzai
A fa köszöni, egészséges és még sokáig szeretne élni.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.