Mozaik

Virágruhát öltött a 400 éves Istenek lánya

A közelmúltban az Irma és Maria hurrikán is alaposan megtépázta, mégis magára talált.

Ismét zöldellő lombokat és színpompás virágokat növesztett Puerto Rico évszázados gyapotfája, az Istenek lánya, írta a senior.hu.

A közép-amerikai Puerto Rico partjainál található Vieques sziget nevezetessége egy terebélyes gyapotfa matuzsálem. A kicsiny sziget korábban az USA fennhatósága alá tartozott, ma inkább évszázados óriásfájáról nevezetes.

Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két klímaberendezés
A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt.

A La Ceiba nevű fa korát körülbelül 400 évesre becsülik, s bár védelem alatt áll, az erős, vad szelektől és a térségben gyakori hurrikánoktól igazán nem tudják megóvni. A hurrikánok legutóbb 2017-ben tarolták le a csodálatos vidéket.

Az Irma és Maria névre keresztelt hurrikánok pusztítását minden jel szerint túlélte Puerto Rico nemzeti büszkesége, az Istenek Lánya.

La Ceiba – a négyszáz éves gyapotfa a helyi közösség lelke, népszerű kirándulóhely és turistalátványosság ma él és virul, zöld lombokat növeszt és ismét virágba borult a helyiek nem kis meglepetésére.

Illusztráció – Fotó: Pixabay
A különleges fa látványos támasztógyökereket növeszt, törzsét és ágait pedig vaskos tüskék borítják – Fotó: flickr.com

Közép-Amerikában gyakoriak a pusztító erejű hurrikánok, melyek az Atlanti-óceán felől támadnak a kontinens keleti partvidékére. Latin-Amerika legkeletebbre fekvő szigetországának lakossága több elementáris erejű természeti csapást élt már túl az évszázadok során, a helyiek ezért tekintenek úgy a csodálatos fára, mint az újjászületés egyik szimbólumára.

Kiemelt kép: flickr.com

Túlélte az atomtámadást a 391 éves bonzai
A fa köszöni, egészséges és még sokáig szeretne élni.
Olvasói sztorik