Mozaik

Újra világbajnok lett a magyar bajusz

Járomi Zsolt magyar csikós viseletben, árvalányhajjal a kalapján vette át az aranyérmet.

Az idén Antwerpenben május 17-18-án megrendezett Bajusz- és Szakáll Világbajnokságon remekeltek a magyar versenyzők, egy kategóriában világbajnokok lettünk, egy másikban pedig az ezüstöt hoztuk el – tájékoztatott Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője.

A 80-as, 90-es években rendezték meg az első bajuszversenyeket Németországban, innen terjedtek el Európa szerte az évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, vidám hangulatú versenyek, ahol a szőrös arcú férfiak mosolyát és arcszőrzetének szépségét díjazzák

– mondta a Sokszínű Vidéknek az ügyvivő.

Bajusz- és szakállmustra – idén roppant erős volt a nemzetközi mezőny – Fotó: Szilágyi Péter
Meghódították Windsort a hortobágyi csikósok
A magyar csapat hét perc fellépési időt kapott a világhírű eseményen,

Az Antwerpenben megrendezett idei világbajnokságra több mint 400 versenyző nevezett. A népes mezőnyt 19 kategóriában zsűrizte a 7 tagú, cseppet sem szőrösszívű zsűri.

Antwerpenben “Magyar bajusz” kategóriában immár harmadszor nyert világbajnokságot Járomi Zsolt, jászsági tanár. A “Természetes bajusz” kategóriában Kiss Mátyás, mezőkövesdi fafaragó mester állhatott a dobogó második fokára.

Mosolyogva néztek farkasszemet a szőrösszívű zsűrivel a pompás bajszú magyar urak. Járomi Zsolt és Kiss Mátyás mellett Vona Tibor, Sólyom Ferenc és Bajkai István képviselte a magyar színeket az idei legrangosabb bajuszversenyen. Vona Tibor a “Teljes szakáll kifent bajusszal” kategóriában harmadik helyezést ért el.

Járomi Zsolt bajusz világbajnok szerint sajnos lassan a feledés homályába vész a szép magyar bajusz. Szerepléseikkel, sikereikkel szeretnék újjáéleszteni, népszerűsíteni Magyarországon ezt az igazán férfias hagyományt.

A nemzetközi mezőnyben van, aki a bajusz szépségét nagyon komolyan veszi. Például a németek előtte gyakorolnak, fodrásszal vágatják és fenetik ki bajszukat, szakállukat. Nálunk, magyaroknál a hétköznapjaink része a bajusz, ez azt jelenti, hogy reggel mindig kifenem a tükör előtt, ugyanúgy borotválkozom, mint máskor, inkább lelkiekben készülök a versenyekre

– mondta Járomi Zsolt.

Munkás hétköznapjain egy gödöllői általános iskola nebulóit tanítja a technika rejtelmeire a legszebb bajszú tanító bácsi, aki harmadik világbajnoki aranyérmét hagyományos, magyar csikós viseletben vette át, árvalányhajjal a kalapján.

Járomi Zsolt (középen) hagyományos csikós viseletben a bajuszvilág tetején – Fotó: Szilágyi Péter

Tizenegyen indultak Járomi Zsolt kategóriájában, német és amerikai versenyzőket utasított ismét maga mögé a jász hagyományőrző, aki korábban már Európa bajnokságot is nyert.

Kiss Mátyás, mezőkövesdi fafaragó mester matyó népviseletben vette át a “Természetes bajusz” ezüstérmét, előtte csupán a legyőzhetetlen német, sokszoros világbajnok, Wolfgang Schneider végzett.

Járomi Zsolt és Kiss Mátyás – Fotó: Szilágyi Péter

Idén június nyolcadikán a 25. Jász Világtalálkozón, Jászkiséren bizonyosan találkozhatunk háromszoros világbajnokunkkal, aki mellett több versenyző, bajuszbarátok és érdeklődők vesznek majd részt a 2. Jászsági Bajuszmustrán.

Kiemelt kép: Szilágyi Péter

Hungarikumként diktálja a divatot a matyó rózsa
2012-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik