Mozaik

Édenkertté alakítják át a bezárt szénbányát

A világ legnagyobb fedett esőerdője, az angliai Eden Project létrehozói, most egy bezárt ausztráliai szénbányát és egy erőművet alakítanának át paradicsomi édenkertté. A 20 éve működő Eden Project az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalattal fogott össze, hogy a cég tulajdonában lévő, ausztráliai Anglesea tengerparti város szénbányáját kertek sokaságává fejlesszék. A projekt célja a természeti környezet feljavításán túl, hogy új életet leheljenek a helyi közösségbe, és nem mellesleg 300 új munkahelyet is teremtsenek, írta az MTI.

A kizsigerelt bányaterületet kertek összefüggő láncolatává alakítják át

Az elképzelés szerint a használaton kívüli szénbányát és a hozzá tartozó erőművet kertek láncolatává alakítják át, és egy hatalmas tó mellett kiállítóhelyeket létesítenek azzal a céllal, hogy a látogatókat megismertessék a helyi környezettel, megtanítsák őket a fenntarthatóságra.

Ha segíthetünk az embereknek abban, hogy megértsék, a természetnek mi is részesei vagyunk és nem kívülállók, akkor úgy véljük, hogy van esélyünk arra, hogy megoldjuk a bennünket körbevevő környezeti problémákat

– hangoztatta David Harland, az Eden Project International vezérigazgatója az ausztráliai tervek  bemutatóján.

Fotó: Eden Project

Megnyitását 2023 végére, 2024 elejére tervezik

40 hektáron elterülő új látványossága turisták ezrei számára lehet vonzó. A projekt pedig mintegy 103 millió dollár költségvetésből épülhet meg.

A nyugat-angliai Eden Project legfőbb attrakciója, a hatalmas üvegházak

Az elmúlt két évtizedben a nyugat-angliai Eden Project mindmáig leghíresebb beruházását, a hatalmas üvegházakat több mint 20 millió látogató kereste fel. A szervezet jelenleg 13 hasonló nemzetközi projektet fejleszt, egyebek között Kínában, Dubajban és az Egyesült Államokban.

Címlapkép: Google Eath és Eden Projekt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik