Mozaik

15 örökérvényű gondolat Albert Einsteintől

Miért van az, hogy senki nem ért meg, mégis mindenki szeret?

Albert Einstein szókimondó ember volt. Az elméleti fizikust méltán idézik professzorok, hírességek, filozófusok, de naptárakon, és interneten terjedő képeken is gyakran feltűnik a képe egy-egy neki tulajdonított bölcsesség alátámasztásául.

De érdekes, hogy sok neki tulajdonított idézetben olyasmi hangzik el, amit a zseniális tudós sohasem mondott.

Idézzünk fel néhány tőle származó tanulságos gondolatot!

1. Tulajdonképpen kész csoda, hogy a modern oktatási módszerek még nem fojtották meg teljesen a kutatás szent kíváncsiságát. E kényes kis virágnak ugyanis az öntözés mellett leginkább szabadságra van szüksége.

2. Miért van az, hogy senki nem ért meg, mégis mindenki szeret?

3. A boldog ember túlontúl elégedett a jelennel ahhoz, hogy sokat gondoljon a jövőre.

4. A lényeg az, hogy ne hagyjunk fel a kérdezéssel. A kíváncsiságnak saját oka van a létezésére.

5. Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen.

6. A nacionalizmus gyerekbetegség, az emberiség kanyarója.

7. Nézz a természet mélyére, és mindent jobban fogsz érteni!

8. A tekintély átgondolatlan tisztelete az igazság legnagyobb ellensége.

9. Ahol szeretet van, ott nincs átverés.

Fotó: pixabay.com

10. Az emberi lények csak úgy élhetnek értékes és harmonikus életet, ha képesek – az emberi természet korlátain belül – megszabadulni attól, hogy folyton az anyagi természetű vágyaik kielégítésére törekedjenek. Az igazi cél a társadalom szellemi értékeinek gyarapítása.

11. Ha egy új elmélet nem egy gyermekek számára is jól érthető, konkrét képből indul ki, akkor valószínűleg semmit sem ér.

12. A nagy szellemek mindig is ellenkezést váltottak ki a középszerű elmékből. A középszerű elme ugyanis képtelen megérteni azt, aki nem hajlandó vakon meghajolni a konvencionális előítéletek előtt, hanem bátran és őszintén kimondja a saját véleményét.

13. Annak a kisgyermeknek a helyzetében vagyunk, aki bemegy egy hatalmas könyvtárba, amely számtalan, különböző nyelven írt könyvvel van tele. A gyermek tudja, hogy valakinek meg kellett írnia azokat a könyveket. De hogy hogyan, az számára elképzelhetetlen. Nem érti a nyelveket, amelyeken a könyvek íródtak. Homályosan gyanít valami misztikus szabályt a könyvek elrendezésében, de nem tudja, mi az.

14. A tudomány vallás nélkül sánta. A vallás tudomány nélkül vak.

15. Kedves Utókor!
Ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) – no, akkor vigyen el benneteket az ördög.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik