Mozaik

Nudisták és igényes zenerajongók paradicsoma a román Woodstock

A zene már reggel 7-kor üvölt a település minden szegletében.

Különös hely a Fekete-tenger partján Vama Veche, mely Románia délkeleti szegletében, a bolgár-román határ közelében terül el. Története sem átlagos: a falut öt gagauz család alapította 1811-ben Ilanlik néven, majd 1913-ban, amikor Dobrudzsa déli területeit is Romániához csatolták, kapta mai nevét – melynek jelentése „régi határállomás”. Az 1989-es romániai forradalom előtti csendes, elzárt, kis halászfalu, a rendszerváltást követően erőteljes fejlődésnek indult és fokozatosan a román tengerpart egyik jelentős üdülőfalujává avanzsálódott, ahol 2003-óta minden év nyarán itt kerül megrendezésre a Stufstock elnevezésű rockfesztivált, írja a Wikipédia.

Fotó: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă

Talán a rockfesztiválnak köszönhetően, no és annak, hogy a falu a tengerpartjával együtt Románia leglazább és legbékésebb, igényes zenékkel tele helye, afféle román Woodstockként is jól cseng a köztudatban. A Noileg is ezt a hangulatot igyekszik visszaadni riportjában, amikor a település feelingjét mutatja be.

Fotó: Wikimedia Commons/Kikiricky

Mint írják: Vama Vechén ne keressünk magas igényeket kiszolgáló luxusszállodákat – bár azért évről évre kinő itt is egy-egy betonszörny –, se jakuzzis medencéket. Helyettük azonban itt találjuk az általunk ismert legjobb romániai hal- és tengeriherkentyű-éttermet, a Cherhanát, ahol a parton ülve, fából tákolt, homokkal „sterilizált” asztaloknál, bikiniben és koszos vietnami papucsban fogyaszthatjuk el a tengernek a szemünk előtt sütött, friss termését.

Fotó: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă

Ha nem erre vágyunk, akkor is számos utcai büfé kínálatából válogathatunk: a hamsitól a steakig bármit megtalálunk. Kétlépésenként kínálnak pár lejes, csapolt sört, a kis boltokban bort, tömény vagy bármilyen italt, a legjobbak azonban a part menti kávézók, amelyek éjszaka táncosklubokká válnak.

Fotó: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă

A nudistastrandok is reneszánszukat élik: az üdülőhely szélein bátran ledobhatók a gátlások és a fürdőruhák, és a kutya sem fog furán nézni az emberre, mellesleg itt még a kutyákat is békésen megtűrik a strandon.

Fotó: Wikimedia Commons/Kikiricky

A zene reggel 7-kor is üvölt a település minden szegletében, a homokos strandon pedig állandóan szemétbe – használt óvszerekbe, söröskupakokba és csikkekbe – botlik az emberfia. Ha ezeken felül tudunk emelkedni, örök emlékű nyaralásban lehet részünk. A portál ugyanakkor megjegyzi, hogy nem akar illúziókat táplálni: Vama Veche – a zenét, a kézművesportékákat és az ételeket leszámítva – úgy igénytelen, ahogy van, de mégis olyan életérzést közvetít, amilyet egyetlen romániai üdülőhely sem.

Hiszen ez a román Woodstock!

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Kikiricky

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik