Sissi is sétálhatott az 546 éves bükkfa alatt Ausztriában

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.
Kapcsolódó cikkek

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában. A bükkfamatuzsálem a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll, amely Felső-Ausztria déli részén található, a stájer határ mellett, írja az MTI.

Hős fa, melyhez II. Rákóczi Ferenc is kikötötte a lovát
A ziliziek büszkesége az igazi túlélő fa.

Az olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával állapította meg, hogy a famatuzsálem eredete 1474-ig vezethető vissza, így ez a fa csaknem 20 évvel idősebb az eddig a legöregebbnek tartott bükkfánál, amely szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban él és 528 éves.

Mindebből adódóan példáulElisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz Sissi – aki máig nagy tisztelet övez hazánkban -, Ausztria egykori császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja is sétálhatott és pihenhetett az öreg fa árnyékában.

Az évgyűrűk vizsgálatánál egy kis lyukat fúrtunk a fa törzsébe, hogy mintát vegyünk belőle. A mintát elemeztük, a lyukat pedig betömtük

– mondta el Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője, aki szerint a mintavétel nem károsította a fát.

A fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik

– indokolta a szakember.

A nemzeti park területén egyébként 30 erdőtársulás található és 800 forrás fakad. Sok ritka növény- és állatfaj él a park területén: 80 fészkelő madárfaj és 1600 pillangófaj, a 30 emlősfaj közül meg kell említeni a hiúzt és a barna medvét.

A Park mintegy 20 ezer hektáros területen fekszik, ennek egy ötezer hektáros része 2017-ben az öreg bükkfaerdőségei miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Kiemelt kép: Pixabay.com

10 varázslatos fa a nagyvilágból
Igazi természeti csodák.