Mozaik

Milyen nehezek a felhők?

Csalóka tünemények a habkönnyűnek tetsző gomolyfelhők.

Az eget bámulva súlytalannak gondoljuk a vattacukorszerű felhőpamacsokat, ahogy elegánsan átkúsznak felettünk. De ha olyan könnyűek a valóságban, amilyennek hisszük őket, hogyan képesek hosszú kilométereket megtenni az égbolton?

Ha jobban belegondolunk, számolnunk kell azzal, hogy a felhők vízből vannak, a víz viszont meglehetősen nehéz, írja a  Treehugger.

Az igazság az, hogy a barátságos felhők igencsak súlyosak, egy nagyobbacska, bolyhos gomolyfelhő akár 300 közepes méretű autó tömegét is kiteszi.

Az American Chemical Society / PBS alább bemutatott videójából is kiderül, hogy a gomolyfelhő sűrűsége 0,05 gramm 1000 literen. Az átlagos gomolyfelhő szélessége és mélysége mintegy 2 kilométer, magassága pedig 200 méter. Ez körülbelül egy billió liter térfogatot jelent, vagyis 500 millió gramm vizet tartalmaz, ami nagyjából 500 tonna tömegű.

Hogy ezek a vízgyűjtő monstrumok mégis az égen maradnak, annak köszönhető, hogy számtalan apró vízcseppből állnak, melyeknek csupán 10 mikrométer az átmérőjük, vagyis lényegesen kisebbek, mint egy szokványos vízpermetező cseppjei.

Igaz, hogy előbb-utóbb ezek az apró cseppecskék is leesnének a földre, de mivel a felhők a meleg, felszálló légáramlatokból keletkeznek, a felhajtóerő a magasban tartja őket. Ha telítődnek vízzel és túl nehézzé válnak ahhoz, hogy a felhajtóerő kiegyenlítse a föld gravitációs erejét, akkor eső formájában lehullanak a cseppek.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik