Mozaik

Több mint 36 tonna zöldséget termelnek évente New York háztetőin

Nem utópia, hanem színtiszta valóság, hogy  több New York-i épület tetején pazar tetőkerteket alakítottak ki. 20 fős teljes munkaidős és 60 szezonális dolgozó munkájának köszönhetően évente több mint 36 tonna zöldséget állítanak elő fenn a magasban. A megtermelt élelmiszer felét a helyi éttermek számára értékesítik, az étkezésre nem alkalmas hulladékot pedig komposztálják – olvashatjuk a szenzációs hírt a World Economic Forum honlapján.

Friss helyi termékeket állítanak elő és segítik a szennyvízprobléma megállítását

A tetőkön kialakított zöld gazdaságok összesen 2,3 hektáron fekszenek, három történelmi ipari épület tetején. Talajuk mindössze 25 cm (10 hüvelyk) mély, de évente több millió liter csapadékot képesek felszívni – olyan vizet, amely egyébként egyenesen a város csatornájába folyna bele.

Fotó: Pixabay.com

New York-nak ugyanis régóta problémája, hogy a hirtelen lezúduló esővíz elárasztja a vízkezelő létesítményeket, és az esővíz közvetlenül a Hudsonba valamint a East Riverbe áramlik.

Másrészt a zöldtetők nyaranta hozzájárulnak a város hűvösebbé tételéhez, telente pedig csökkenti az épületek hűtéséhez szükséges energiamennyiséget. A tetőtéri gazdaságok az épületekben keletkezett szerves hulladékot is újrahasznosítják, és  komposztot állítanak belőle elő.

A tetőtéri kertet üzemeltető Brooklyn Grange 2010-ben építette az első farmját.  Azóta még kettő tetőkertet hoztak létre, valamint 40 méhkaptárt is működtetnek már.  New York tetőkertjei oktatási célt is szolgálnak, a szakközépiskolák és főiskolák tanulóinak a gyakorlatban is bemutatják, kertészkedés alapjait. A gazdaságok már eddig is 50 000 fiatalt fogadtak – oktatási célzattal. A különleges tetőtéri kertekben kurzusokat, jógaórákat és esküvőket is tartanak.

A tetőkertek megálmodói úgy vélik, hogy ezzel is a hozzájárulhat New York tisztábbá és zöldebbé válásához.

Címlapfotó illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik