Mozaik

Külföldön végzi a magyar nyulak 90 százaléka

Nagyon egészséges a nyúlhús, de a hazai fogyasztás csak lassan növekszik.

Nem szeretjük eléggé a nyúlhúst, a hazai fogyasztás csak lassan nő, így a németek, az olaszok és a spanyolok eszik meg a magyar vágóállatot, írja a Délmagyar.

Timár Zoltán kisüzemi körülmények között neveli az egyetlen őshonos hazai fajtát, a magyar óriás nyulat szatymazi tanyáján.

Magyar óriás nyúl

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánított. Fiatal fajta, a két világháború között tenyésztették ki. Őse az igen vegyes összetételű magyar parlagi nyulak és a magyar vadas nyúl mellett a 19. század végén hazánkba került belga óriás nyúl. Kifejlett korban a testsúlya 5,5 – 7 kg közötti. Igénytelen, gyors növekedésű, jó takarmányhasznosító fajta, húsának minősége nagyon jó.

Az állattenyésztő mérnök és szaporodásbiológus Timár Zoltán elárulta, hogy egy alomból jellemzően 5-6 kisnyúl születik, de nála nem ritka nyolc sem. Tenyészete jelenleg 80 állatból, tíz anyából és három baknyúlból áll. A kicsik mintegy három hónap alatt érik el a 2,7 kilogrammos vágósúlyt.

Országszerte 70 százalékos a nagyüzemi tenyésztési arány. A nyulak szinte mindent megesznek, a lucernaszéna mellett lerágják a fűzfa ágát, szeretik az almát és sárgarépát is.

Mára a legtöbb áruházláncban megtalálható a nagyon egészséges nyúlhús, ami egyre népszerűbb, de még mindig nem annyira, mint a környező országokban. Így export nagyhatalom vagyunk, ami a nyulat illeti: a hazai nyúlhús 90 százaléka Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia, Hollandia hűtőpultjaiba és éttermeibe kerül.

Kiemelt kép: Instagram/magyaroriasnyul

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik