Mozaik

Hatalmasak a bolygó belső széntárolói

2018-ban 37 gigatonna volt a Föld éves szén-dioxid-kibocsátása.

Az akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy 500 tudósa az Elements című tudományos folyóiratban tette közzé naprakész számításait, becsléseit a Föld hatalmas belső széntárolóiról, arról, hogy mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit bocsát ki az ember, írja az MTI.

A kutatók szerint a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka, azaz 43 500 gigatonna található az óceánok, a szárazföld felszíne fölött, a légkörben. A többi – több mint 1,845 milliárd gigatonna a föld kérgében, köpenyében és a földmagban van.

Fotó: Pixabay

A vulkánok és más magmatikusan aktív térségek által a légkörbe és az óceánokba kibocsátott szén-dioxid évente 280-360 millió tonna. Az ember éves szénkibocsátása a fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése által 40-100-szor nagyobb, csupán 2018-ban 37 gigatonna volt.

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták a légköri szén-dioxid hosszú távú, kiegyensúlyozott stabilitását az elmúlt 500 millió évben, kivéve akkor, amikor legkevesebb öt alkalommal nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magma-kibocsátások történtek. Ezen események óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, melegítették a légkört, elsavasították az óceánokat, és tömeges kihalásokhoz vezettek, mint a dinoszauruszok esetében is történt.

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteor-becsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten, amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította, 425-1400 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki, gyorsan felmelegítve a bolygót.

A szén, amely minden élet alapja és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a földön a köpenytől a légkörig, Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében létfontosságú, hogy megértsük a Föld teljes szén körforgását

– idézte Marie Edmondst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a DCO közleménye.

A DCP tudósai hangsúlyozták, hogy a föld alsó köpenyében és a magban lévő teljes szén nagyságát még csak becsülni tudják, és az általuk számított adatok egyre pontosabbak lesznek, ahogyan a kutatások folytatódnak. Becsléseik szerint a teljes szén a Földön 1,85 milliárd gigatonnára rúg, ebből 1,845 gigatonna van a földfelszín alatt.

1,5 milliárd gigatonna az alsó köpenyben, 315 millió a kontinensek és óceánok szilád kérgében, 30 millió a föld felső köpenyében. 43500 gigatonna a Föld felszíne fölött, 37 ezer gigatonna az óceánok legmélyén.

A DCO szakemberei szerint a 11 700 évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül ma 400 bocsát ki szén-dioxidot, 670 nagyon ritkán tör ki.

Kiemelt kép: Pixabay

Tömegek szeretnék látni a vulkán tetejéről a napfelkeltét
A közösségi médiában kiposztolt lélegzetelállító fotók egyre több látogatót csalogatnak a látványossághoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik