Mozaik

Megérkezett költőhelyére a világ legidősebb tengeri madara

Friss hírt kaptunk a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatroszról, Wisdomról. A FWS információi szerint a 69 éves madár november 22-én visszatért a Midway-atollra, a fészekrakó helyére. A matuzsálemi kort megért albatrosz ez idáig 35 fiókának adott életet. Párjával, Akeakamaival minden évben több ezer kilométert tesznek meg, hogy a megszokott helyen neveljék fel utódjukat.

Ő és párja is a Laysan-albatroszok egyik legkedveltebb költőterületét választják

A Hawaii-szigetsorhoz tartozó atollcsoportot az amerikaiak fedezték fel még 1859-ben. 1867 óta tartozik az Egyesült Államokhoz. 1942-ben itt volt az egyik legnagyobb második világháborús tengeri ütközet, a midwayi csata.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Forrás: Wikimedia Commons

Az albatroszok egyébként nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé.

Az év legnagyobb részében aztán egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.  Felnőttként évente 50 000 mérföldre repülnek, ami azt jelenti, hogy például Wisdom élete során körülbelül 3,5 millió mérföldre tett meg, vagyis 7 oda-vissza utat a Holdra!

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így kiszámolható, hogy Wisdom hamarosan 69 éves lesz.

Végezetül egy felvétel a Laysan-albatroszok évi rendes családi összejöveteléről:

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik