Több mint ezer éves a Kárpát-medence legrégibb temploma

Talán már akkor a helyén áll, mikor a honfoglaló magyarok belovagoltak a Kárpát-medencébe.
Kapcsolódó cikkek

Magyarország bővelkedik sok száz éves épületekben, melyekre rápillantva nem győzzük csodálni ódonságuk pompáját, és az idővel szembeni állandóságukat.

Templomaink között is vannak öreg épületek, nem egy olyan, ami a 12-13. században épült. A jáki templomot például 1210-es években kezdték építeni, de írtunk már mi is az Ösküi kerektemplomról, ami Árpád-kori körtemplomok egyikeként a 11. században épülhetett.

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál
Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok.

Magyarország legrégebbi, legöregebb templomának a Tarnaszentmárián lévő katolikus templomot szokás emlegetni, amely minden valószínűség szerint, bár pontos építéstörténete nem tisztázott, a X. század legvégén épült, tehát több, mint ezer éves.

Már ez a szám is hihetetlen. 1000 év… hányatott történelmünket figyelembe véve szinte felfoghatatlan, hogy bármilyen épület túlélhette az ostromokat, támadásokat, csatákat, és az idő vasfogát.

Magyarország határán túl, az egykor volt Magyar Királyság peremén áll egy templom, amiről azt mondják, a Kárpát-medence legöregebb temploma, s bizony még régebb óta áll, mint a tarnaszentmáriai katolikus templom.

Fotó: Wikimedia common/LMih

Talán már akkor a helyén állt az Antiokheiai Szent Margit-templom, mikor a honfoglaló magyarok belovagoltak a Kárpát-medencébe. A templom Szlovákiában Kopcsány közelében található, s a jelen feltételezések szerint a Nagymorva Birodalom korából származik. Talán a 9., legkésőbb a 10. században építették, első fennmaradt említése 1329-ből való.

A templom tiszteletreméltó kora ellenére, csak ebben az évezredben hívta fel magára a figyelmet. Sokáig ugyanis csak átlagos korú barokk kápolnának tartották. Az első régészeti kutatásokat 1961-ben Kraskovská Ludmila vezetésével végezték, aki a templom keletkezését akkor jóval korábbra, a 13. századra tette, mert a szondákkal felmért épületben gótikus ablakokat fedezett fel.

1996-ban Viktor Ferus közzétett egy hipotézist a nagymorva eredetet illetően, ami aztán a 2004-es kutatások során bizonyítást nyert, hiszen három sír és több ékszer került elő a templom mellől, amelyek a Nagymorva Birodalom korából származnak.

2013-ban egy kutatócsapat pontosabban is megpróbálta meghatározni a templom korát, és különböző vizsgálatok után kijelentették, hogy a templom építése 951-re tehető, a Nagymorva Birodalom bukása és a Magyar Királyság alapítása közötti időszakra. Az eredményeket azonban azóta is vizsgálják.

Maga a templom Kopcsány határában magányosan áll, szép, lapos területen egyetlen fával karöltve uralkodik a környéken. Nyoma sincs sehol beton parkolónak, a templomot egy földúton lehet megközelíteni. Bár a távolban látszanak a település körvonalai, mégis olyan az egész környék, mintha a madár se járna arra.

Fotó: Wikipedia/Marek Šeregi

A templomot nem csak azok látogatják, akik Antiokheiai Szent Margitra akarnak emlékezni, hanem a természet szerelmesei is. A templom közvetlen közelében növekszik ugyanis a hárs, amely 2019-ben indult az Európai Év Fája címért.

Az épület maga nagyon kedves, barátságos kis templom, mindössze 11,9 méter hosszú és 5,21 méter széles. 1995 óta a szlovák kulturális örökség részeként tartják nyilván. A nagyközönség számára kívülről megtekinthető, maga a templom zárt, manapság alkalmanként a mise ünneplésére használják.

Fotó: Facebook/Kostol sv. Margity Antiochijskej
Fotó: Facebook/Kostol sv. Margity Antiochijskej
Fotó: Facebook/Kostol sv. Margity Antiochijskej
A fénykép valószínűleg a 20. század 60-as éveinek elején készült. Fotó: Facebook/Kostol sv. Margity Antiochijskej
Fotó: dr. B. Polla/1961 Fotó: Facebook/Kostol sv. Margity Antiochijskej

Kiemelt kép: Wikipedia.org/Michalnovota

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál
Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok.