Mozaik

Hallgassunk Borbálára, ne ajándékozzunk a mai napon!

December 4-e Borbála napja, aki a középkor egyik legismertebb szentje és vértanúja volt. Borbála a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők, a várak, erődök védőszentjeként él a néphagyományban, napjához pedig számos hiedelem és szokás kapcsolódik. Ezekekből készítettünk összeállítását a Netfolk segítségével, ahol további érdekességek is olvashatók Borbála életéről, történetéről.

Krampampuli, a pokolian erős palóc ital
December 4-e Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének napja, s ezt koccintással is megünnepelték a régi időkben a veszélyes szakmát űző nógrádi férfiak. Mutatjuk a receptjét is!

A Borbála nap hagyományai sok esetben hasonlítanak Luca napjához, sőt: Borbálát Szent Katalinnal együtt a hajadon lányok pártfogójuknak is tekintették.

Szerelemjósló Borbála

  • A Borbála napján vízbe tett és karácsonyra kivirágzott cseresznyeág vagy gally a közelgő házasságot jelentette.
  • A lányok az András napján az eresz aljába dugott almát Borbála napján a másik felére fordították, s magukkal vitték karácsonykor az éjféli misére. Ott  várták, hogy  ki szólítja meg őket először, mert annak a rokona lett a megszólított lány férje.

Borbála napján tiltott volt a női munka

  • E napon  nem szabad fonni, azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának.
  • A néphagyomány szerint söpörni sem szabad, mert elsöpörnénk a szerencsét.
  • Nem szabad varrni ezen a napon – akárcsak Lucakor -, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

Borbála és a férfiak

  • Borbála napján csakis férfiak rakhattak tüzet.
  • Borbálakor nem hoz szerencsét a házra a női látogató, de ha mégis hölgy tévedne a portára, akkor seprűvel vernék ki a kedves vendéget.
  • Borbála napkor is jártak kotyolni a fiúk. Jókívánságuk, mondókájuk végeztével leguggoltak a következő felkiáltással: „Igy üjje meg a kentek kotlósa a tojást!”
  • Egyes baranyai falvakban a bort fejtették le ezen a napon.

Amire oketlenül figyeljünk Borbála napján!

A néphagyomány szerint az ajándékozás, kölcsönzés is elvinné a szerencsét a háztól, ezért december 4-én tartózkodjunk ettől.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik