Mozaik

Ebben az üzletben könyvvel fizethetnek a vásárlók a könyvekért

Évente több százezren térnek be a hatalmas boltba.

Európa egyik legnagyobb használt könyvesboltját, a Barter Books-ot 1991-ben nyitotta meg Mary és Stuart Manley, a történelmi angol város, Alnwick elhagyott, de mégis csodálatos viktoriánus vasútállomásán, írja az Atlas Obscura.

Magát az állomást William Bell 1887-ben tervezte, s 1968-ig fogadta a vonatokat.

Reggelit is kérhetünk a franciaágyba a bentalvós könyvtárban
A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.

A könyvesbolt üzleti modellje nem mindennapi módon barter-rendszeren alapul: a vásárlók saját könyveikkel kereskedhetnek a boltban, vagyis becserélhetnek egy saját könyvet egy boltban lévő könyvért. Természetesen akinek nincsen cserekönyve, készpénzért is vásárolhat, ám az üzletek egy része barterrel köttetik, s a bolt olyan népszerűségnek örvend, hogy évente több, mint 350 ezren látogatnak ide, sokan a térségen kívülről.

Fotó: Flickr/Tom Parnell

A Barter Books a régi viktoriánus vasútállomás épületében elfoglalja az egykori állomás bejáratát, a poggyásztárolót, a központi épületet – ahol a pénztárak még ma is megvannak – és azt a részt, ahol régen az utasok a peronra kimehettek. Az üzletben ennek emlékére egy modellvonat zakatol a polcok közt fejmagasságban. Fölötte az egyik falon kapott helyet egy 2001-ben bemutatott 12 méter hosszú freskó, amit Dodd helyi művész készített, s amely 33 író életnagyságú portréját ábrázolja, köztük Charlotte Bronte, Toni Morrison, Angela Carter, Virginia Woolf, Dorothy Parker, Walt Whitman, James Joyce és F. Scott Fitzgeraldét is.

Fotó: Wikipedia.com

2000-ben Stuart és Mary felfedeztek egy eredeti, mára már ikonikussá vált „Nyugodj meg és folytasd” posztert egy kupac aukción vásárolt könyv között. A posztert, amiből 2,5 millió példány készült, még 1939-ben az angol kormány készíttette, hogy a háború kezdetén a sokkolt lakosságot motiválja, de soha nem használták fel őket. Nagy százalékuk meg is semmisült, azonban az egyszerű, modern formatervezés és a tipográfia később nagyon népszerű lett, s a reprodukciók el is lepték a világot.

Fotó: Flickr/Tom Page

2008-ban újabb felfedezésként Stuart és Mary az épületen belül egy addig nem ismert kazánházat is találtak, melyben csodával határos módon, gondozás nélkül több évtizede élt egy páfrány, hála a csővezetékekből szivárgó víznek és a tetőablakból beszűrődő fénynek.

Stuart és Mary viktoriánus falcsempékkel, Skóciából megmentett fa templompadokkal és Colin Rose művész által tervezett lámpákkal rendezték be a felfedezett helységet, ahol egy finom kávé vagy tea mellett olvasgathatnak azok, akik betérnek a boltba.

Kiemelt kép: Flickr/Ian Campbell

100 éves fa törzsében működik a világ legkisebb könyvtára
A jelszó: vigyél el egy könyvet, és tegyél a helyére egy másikat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik