Mozaik

Készülnek a téli nászra a rétisasok

A gyönyörű madarak a nászrepülés után februárban kezdik a költést.

Már a fészkük közelében tartózkodnak az idősebb rétisasok, párjukkal együtt kimagasló megfigyelő pontról pásztázzák a környéket, írja a Duna-Dráva Nemzeti Park közösségi oldala.

A kevésbé emberjárta területeket, erdőket, fasorokat részesítik előnyben, amelyeken ritkábban fordulnak elő emberek. Januárban aztán megkezdődik a nászrepülés, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek. A rétisas  fészekalj 1-3 tojásból áll, melyeken a madarak kitartóan kotlanak a hideg, havas időszakokban is.

Fotó: Mórocz Attila /DDNP

Fontos ilyenkor a fészkelő párok nyugalmának biztosítása, ugyanis a számukra zavaró – elsősorban emberi – tevékenységek miatt könnyen veszélybe kerülhet az azévi fészkelés. A rétisasok a költés meghiúsulása esetén már nem kezdenek pótköltésbe, a következő lehetőségük majd csak egy év múlva lesz, hívja fel a figyelmet posztjában Mórocz Attila, a DDNP munkatársa.

Az igazgatóság Duna menti területein 38 rétisas fészkelési hely ismert, melyekben összesen 50 fészket tartanak nyilván. Ezeket a területeket ilyenkor a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozott figyelemmel járják, biztosítva a madarak nyugodt fészkelését.

Kiemelt kép: Wikimedia/Yathin S Krishnappa

Haraszthy László gigantikus madárkönyve egyedülálló a világon
18 évnyi kutatás, 750 terepen töltött nap és mintegy 300 ezer kilométernyi utazás eredménye a mű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik