Mozaik

Kőfejtőben találták meg a világ legidősebb erdejét

Évmilliókkal idősebb az eddigi rekordernél.

A világ legöregebb fosszilis erdejének maradványait fedezték fel a New York állambeli Cairo városának elhagyatott kőfejtőjénél – írja az MTI a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálra hivatkozva.

A kutatók úgy vélik, hogy az erdőség, amely a mai New York államtól egészen Pennsylvanián túlra kiterjedhetett, nagyjából 386 millió éves, vagyis nagyjából 2-3 millió évvel előzi meg a világ eddig legidősebbnek vélt erdejét.

Az eddigi rekorder az ugyancsak New York állambeli Gilboában van, körülbelül 40 kilométerre a cairói helyszíntől.

A Binghamtoni Egyetem, a New York Állami Múzeum és a Cardiffi Egyetem szakemberei a fosszilis erdő több mint 3 ezer négyzetméternyi területét térképezték fel a Catskill-hegység lábánál elterülő elhagyatott kőfejtőnél.

A Current Biology című folyóiratban publikált eredmények szerint az ősi erdő legkevesebb két fatípusnak adott otthont: a páfrányok és zsurlók őseinek tekintett, mára kihalt cladoxylopsids növénycsoport, valamint a páfrányokéhoz hasonló levelű, szintén kihalt növénynemzetség, az Archaeopteris képviselőinek.

Megmentenék a világ legnagyobb magántulajdonú óriás mamutfenyő-erdejét
Az 530 hektáros erdőben magasodik a bolygó ismert ötödik legnagyobb fája.

A szakemberek egy harmadik növénytípusból is találtak egyetlen fosszilis példányt, amelyet azonban egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, de valószínűleg a korpafüvek közé tartozhatott. Mindhárom növénytípus kizárólag spórákkal szaporodott.

A kutatócsoport az Archaeopteris fák helyenként több mint 11 méter hosszú „látványos” és kiterjedt gyökérhálózatát is feltárták.

Ezek a hosszú életű fás gyökerek formálták át a növények és a talaj kölcsönhatását, kulcsfontosságú szerepet játszva az erdők és a légkör „közös” evolúciójában. A kőfejtő területén azonosított megannyi halfosszília alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az ősi erdő egy áradás nyomán pusztult ki.

Kiemelt kép: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik