Mozaik

Elpusztult a rangidős orrszarvú, aki túlélte a hiénák támadását

Több mint fél évszázadon át teljesen szabadon élt.

Ötvenhét éves korában Tanzániában elpusztult Fausta, amelyet a világ legidősebb nőstény keskenyszájú orrszarvújának tartanak – írja az MTI. Freddy Manongi, a Ngorongorói területet felügyelő erdészeti hatóság vezetője közleményben jelentette be, hogy Fausta pénteken múlt ki a Ngorongoro-kráterben.

A feljegyzések azt mutatják, hogy Fausta hosszabb ideig élt, mint bármely rinocérosz a világon. A Ngorongorói területen szabadon kóborolva élte le életének több mint 54 évét, 2016-ban pedig az egyik vadvédelmi térségbe vitték

– olvasható a közleményben.

Szép csendben kihalnak az oroszlánok
Az eredeti Oroszlánkirály bemutatása óta felére csökkent a számuk.

Az orrszavút először a Dar-es-Salaami Egyetem biológusai azonosították a Ngorongoro-kráter térségében 1965-ben, amikor három-négy éves lehetett. Az állat egészsége 2016-ben kezdett romlani: hiénák támadásaitól szenvedett sérüléseket, és megvakult, ezért vitték a vadvédelmi területre. Bár 57 évesen pusztult el, nem hozott világra egyetlen utódot sem életében.

A súlyosan veszélyeztetett faj egyedei 37-43 évet élnek vadon, fogságban akár 50 évig is elélhetnek.

A szélesszájú orrszavú Közép- és Dél-Afrikában, a Csád-tó és a Viktória-tó környékén őshonos. A 20. század utolsó harmadára állománya egész Afrikában megcsappant. Becslések szerint 2015-ben 5042 és 5455 egyed közt volt a keskenyszájú orrszarvúk populációja.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik