Mozaik

Film az afrikai vadon világáról: gróf Széchenyi Zsigmond nyomában

Az egész estés alkotás felhívja a figyelmet a természetvédelem jelentőségére.

Október 10-től láthatjuk a filmszínházakban a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című magyar alkotást, Lerner János igencsak látványosnak ígérkező dokumentumfilmjét, írta az MTI.

Az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és vadászíró életéről szóló filmet szeptember 20-án mutatták be a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs nevű szekciójában, Budapesten pedig október 1-jén este tartották a díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban.

Az egész estés alkotás nemcsak egy életrajzi film, hanem bemutatja az Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére. Egy olyan dolgot szerettünk volna bemutatni, amely az elmúlt ötven évben egy kicsit feledésbe merült

– mondta az M1-en Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere.

A film bemutatja, hogy 1930-ban mit érzett Széchenyi Zsigmond, amikor először kijutott Afrikába, hogyan járta be a földrészt. Ezt követően 1964-ben, megpróbáltatásai után ismét visszatért Afrikába, ebből az utazásból írta Denaturált Afrika című vadásznaplóját, amelyben utolsó afrikai utazását örökíti meg, amit feleségével Hertelendy Margittal közösen tett.

20 ország 7700 kilométeren építi a Nagy Zöld Falat
Ez lesz a világ legnagyobb ember alkotta „építménye”.

A film készítése során az 1964-es út leírásait követte végig a stáb. A film, amely a Kilimandzsáró vidékére kalauzolja el a nézőt és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait, bemutatja a földrész átalakulását, a népességrobbanást és a vadállományban bekövetkezett változásokat is.

A film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeket Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit készített afrikai útjukon.Lerner János rendező arról beszélt, hogy bár sok mindent lehet Széchenyiről tudni: az olvasóközönség ismeri a könyveit, a vadászok pedig a vadászmúltját, de az életéről viszonylag kevés dolog került eddig a nyilvánosság elé.

Igencsak sok pofont kapott az élettől. 1945-ben, Budapest ostromakor, teljes trófeagyűjteménye elégett, utána mint arisztokratát deklasszálták, száműzték, kitelepítették, börtönbe zárták. Rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, de talpra tudott állni. Végül élete alkonyán ismét visszatért Afrikába

– mondta a rendező.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik