Mozaik

Zene, bor, kultúra: dübörgő programokat kínál az év első hónapja

2020 is új programokkal kecsegtet: lesz kolbászfesztivál és Vince napi borünnep is.

Új év, új remények, új programok. A tavalyi évhez hasonlóan idén is minden hónapban igyekezni fogunk összegyűjteni a vidék színes programjait az ország egész területéről.

Nézzük meg, mit tartogat a január a kimozdulni vágyóknak!

MADE IN PÉCS FESZTIVÁL – PÉCS

Fotó: Facebook

2020. január első hétvégéjén, január 4-5-én újra megrendezik a pécsi zenekarok fesztiválját. A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának. Liverpool és Bécs után ezúttal Erdély zenekarai közül lát vendégül néhányat.

Extra újdonság, hogy a külföldi vendégek mellett ezután minden évben egy hazai várost is meghívnak, hogy fesztiválozzon velük. Első alkalommal Veszprém, 2023 Európa Kulturális Fővárosa érkezik.
Részletes programról tájékozódhatsz ITT.

JÉGVIRÁGTÓL BORVIRÁGIG FESZTIVÁL – MONOR

Fotó: Facebook/Jégvirágtól Borvirágig

Újra forralt boros kalandozások, Jégvirágtól Borvirágig Fesztivál a Monori Pincefaluban január 11-én. Számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester csatlakozik a helyi forralt bort főző és kínáló borosgazdákhoz, hogy bemutassák a nagyérdemű közönségnek az ízelítő falatokat és a forralt bor különlegességeiket.

A  helyszín a Monori Pincefalu szívében az Orbán szobor környékén lesz. A fesztivál 13 helyszínén all you can eat rendszerben korlátlanul kóstolhatják a helyi boros gazdák hagyományos és különleges ízesítésű forralt borait és a gazdák vendégeiként megjelent éttermek szakácsok ételízelítőit a kilátogatók.

A rendezvény belépős. Bővebben a belépőkről ITT olvashatsz.

HIDEGFESZTIVÁL – ZABAR

Jéghidegben is forró hangulat várható január 11-én Nógrád megyében. Hagyományőrző és hagyományteremtő céllal szervezett közös időtöltést a hírhedten hideg település, Zabar, a hírnevére építve. Országhatárt is átívelő rendezvény lesz ez az idei.

Ami biztosan várható: finom étkek, forró bor és meleg tea, etesi pálinka. Továbbá igényes színpadi előadások, színes programok sorozata. Palóc vendégszeretet, gyönyörű környezet, csontig hatoló hideg, melegedési lehetőség, gyermekprogramok. A programok között szerepel: forralt-bor főző verseny, pálinkakóstolás, téli rally, síelés, íjászat, hagyományőrző előadások.

A fesztivál látogatása ingyenes. Kóstoló jegy a helyszínen igényelhető. A tűz varázsa köttessen barátságokat! További részletek ITT.

VILLÁNY VINCE NAP: PINCÉRŐL PINCÉRE – VARIÁCIÓK VINCÉRE – VILLÁNY

Fotó: Programturizmus

2020-ban is mindenkit várnak a hagyományos Hordós-, Dűlőjáró-, és Vacsorázó Vince programjaikkal a villányi borászok január 18-án, akik 11 évvel ezelőtt felölelték és közkincsé tették a Villányi borvidék drávaszögi területein élő Vince-napi hagyományokat.

Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult. Az elmúlt évek hagyományait követve ez alkalommal is színes Vince napi  programokkal várják kedves vendégeiket! Részletes programokról tájékozódhatsz ITT.

VINCE NAPI BORÜNNEP – BALATONFÜRED

Fotó: Facebook

Szintén a boré lesz a főszerep január 17-18-án Balatonfüreden is, ahol ismét Vince napi borünnepet tartanak szakmai előadásokkal, borkóstolóval és izgalmas kísérő rendezvényekkel.
A borkóstolás és szakmai előadások mellett zene és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Részletes programok ITT érhetők el.

MAGYAR KULTÚRA NAPJA – SZEKSZÁRD

Fotó: Programturizmus

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi koncerttel és író-olvasó találkozókkal várják az érdeklődőket Szekszárdon január 22-23-án a Művészetek Házában. Lesz ünnepi hangverseny, versmondók, rendhagyó irodalomóra. Programról részletesen ITT olvashatsz.

A Magyar Kultúra Napját más településeken is programokkal ünneplik, így például várnak mindenkit Lajosmizsén, Gyulán, Százhalombattán, Keszthelyen is.

JÁSZ KOLBÁSZTÖLTŐ FESZTIVÁL – JÁSZBERÉNY

Fotó: Facebook

Aki szereti a különféle húsételeket, kiváltképp a finom kolbászt annak nem kérdés, hogy ott a helye január 25-én a Jász Fesztiválon. Ha kedvet érez hozzá, akár már nevezhet is csapatával. Természetesen a finom kolbász mellé pálinka is dukál majd. Az esemény nem titkolt célja egy jó hangulatú rendezvény keretein belül a kolbász készítésének bemutatása, valamint a fogyasztásához köthető hagyományok megőrzése, továbbadása.

A fesztiválon a vidéki élethez köthető tradíciókat is megismerhetik a látogatók. Részletes program ITT.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik