Mozaik

Fabot, bugyigumi és a szomszéd ablaka: kalandozás a csúzli világában

Klasszikus Y alakú váz, amelyhez két gumival egy kis bőrből készült zseb van rögzítve. Mindenkinek ismerős?

Egy kis villás végű faág volt a legnagyobb kincse. Még az erdőszélén találta néhány hete, azóta őrizgette gondosan. Lecsiszolta, hogy kényelmesebb fogása legyen tenyérben, a tetejét be is vágta kétoldalt, hogy jobban illeszkedjen a gumi. Tejgumi, mert az a legjobb. Hogy fog örülni a banda, ha meglátják, micsoda nagyszerű csúzlit készített. Most aztán lehet majd lődözni. Csak az anyja meg ne lássa…

Minden férfiember gyerekkorából ismerős lehet a kis, villás végű, fából és gumiból készült parittya, a csúzli. Klasszikus Y alakú váz, amelyhez két gumival egy kis bőrből készült zseb van rögzítve, ami a lövedéket tartja. Használata ugyanolyan egyszerű, mint a felépítése: a vázat a nem domináns kezében tartva, a kis bőrzsebet a lövedékkel együtt meghúzva célozni kell, és aztán elengedni a gumit. Hadd szálljon a lövedék.

Fotó: Fortepan/Domina Géza

Vajon honnan ered ez a népszerű eszköz?

A Wikipédia szerint a csúzli ősi eredetű hajítóeszköz, amit egészen a középkor végéig fegyverként használtak. Az ókorban még gyakori vadászeszköznek számított, hozzáértői verebet, galambot, de még fácánt vagy vadkacsát is ejtettek el vele. Lövedéknek 6-8 milliméteres vas vagy ólom golyót használtak hozzá, ami akár 90–95 m/s sebességgel röpült ki a csúzliból. Ennél fogva igencsak veszedelmes fegyverként is funkcionálhatott egy ügyes személy kezében.

A kézi lőfegyvernek is számító csúzli fénykora a hadászatban akkor ért véget, mikor a puskaporos fegyverek teret hódítottak.

Fotó: Wikipedia

A csúzlit a kereskedelemben az 1910-es évek végén kezdték forgalmazni, a II. világháború után már öntöttvas kivitelben is. 1940-ben a kaliforniai San Marinóban létrejött a Nemzeti Csúzli Egyesület, melynek szervezésében versenyek és klubok alakultak. A kor leírásaiból tudjuk, hogy akkoriban főleg a fiatalkorú bűnözők eszközeként szerzett hírnevet az eszköz, ám meglepő módon a vásárlók zöme 30 évnél idősebb férfi volt, sok szakember is.

Napjainkban sem tűntek el a csúzlik. Használják gyerekek és felnőttek, akik szívesen lövöldöznek, vadászok apróbb állatok leterítésére, valamint használják a horgászok is, akik az etetőeledelt ezzel juttatják a vízbe. És természetesen ma is léteznek csúzlis versenyek, amire komoly iparág is épült napjainkra.

A versenyeken használt csúzlik természetesen már nem fabotocskából és tejgumiból készülnek, mint ahogy a gyermekek régen egymásra örökítve a praktikákat a sufniban készítették el a sajátjukat. Akkoriban egy Y alakú, 10–20 cm hosszú vázból, zömmel faágból készültek a parittyák, aminek a felső végeire rögzítették a rugalmas zsinórokat, amiket egy lövedéktartó fogott össze. Ebbe a tartóba került a lövedék, ami rengeteg minden lehet: kavics, ólomgolyó, akár csavar is, vagy bármilyen egyéb tömör tárgy.

Rugalmas zsinórnak is sok mindent fel tudott használni a leleményes gyerek, ínséges időkben akár még bugyigumit is, ám a legjobb, a célnak leginkább megfelelő a tejgumi volt. Ha minden elkészült, akkor pedig indulhatott a vadászat: dobozokra, kerítésre, akár még madarakra is.

Fotó: Fortepan/Lencse Zoltán

Lőni vállmagasságig emelt karral, egyenes könyökkel volt érdemes, úgy, hogy a csúzlit elfordították fektetett helyzetbe – így lett ugyanis pontosabb és nagyobb erejű a lövés. Arra kellett ügyelni, hogy a húzó könyök és az alkar vízszintes legyen. Ha nem volt jó a tartás, nem lett pontos a lövés sem. Érdemes volt odafigyelni arra, hogy kemény felületre csak nagy körültekintéssel szabad lőni, mert könnyen visszapattanhat a golyó.

És persze arra is, nehogy a kijelölt üdítős doboz helyett a szomszéd ablaka törjön be végül, mert akkor aztán jött a haddelhadd!

Kiemelt kép: Fortepan/Id. Konok Tamás

Cukros kenyér, zsíros deszka, patronos tejszín és az élet nagy dolgai
Nagyszemű cukorral hintett zsíroskenyér felett az élet nagy dolgai is édesebbek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.