Mozaik

Hurkatöltő kerékpár és hangszerbicikli: út a környezettudatossághoz

Biró Szabolcs gépészmérnök filozófiája az értékmentésről és értékteremtésről szól.

Biró Szabolcs jól tudja kisgyermekes családapaként, mennyire fontos megtanítani gyermekeinknek a tudatos energiafelhasználást, amivel a környezetbarát gondolkodást és környezettudatos életmódot is elsajátíthatják.

Fotó: Biro Szabolcs

Ezért is foglalkoztatta mindig is az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, ahonnan csak egy lépés volt a kezes-lábas játszóház ötlete. Itt a fenntarthatóság jegyében születnek a játékok: egytől egyig hulladékokból készülnek. A kezes-lábas játszóház ötlete és megvalósítása négy évvel ezelőtt, 2016-ban pattant ki a gépészmérnöki végzettségű fiatalember fejéből, és rögtön hozzá is kezdett a megvalósításhoz.

Az újraértelmezett bringáink óriási népszerűségnek örvendenek kicsik és nagyok körében egyaránt. Hálózati áramtól független eszközöket fejlesztünk, az ötlettől a megvalósításig mindent magunk végzünk

– meséli büszkén Szabolcs.

Fotó: Biro Szabolcs

Értékmentő-értékteremtő filozófia

Az egyedileg fejlesztett gépek mindegyike speciális ’öko”-berendezés, független az elektromos hálózattól, emberi erővel hajtott. Humánenergiás játékaik népszerűsége az egyedi innovációnak köszönhető, szenvedélyük a kiszuperált eszközök újraértelmezése. Értékmentő-értékteremtő filozófiájuk lényege, hogy az alapanyagokat roncstelepekről, garázsvásárokról, bolhapiacról szerzik be, és egy gépműhelyben varázsolják át az alapanyagot furfangos játékokká.

Saját ötleteinkből dolgozunk a tervezéstől a kivitelezésig. Büszkék vagyunk arra, hogy nem külföldi mintát másolunk. A kerékpárral működő játékflottánk már közel 60 tagból áll, világviszonylatban is egyedülálló. Küldetésünk három alappillérre épül: célunk, hogy környezettudatos, szemléletformáló eszközeinkkel megszólítsuk a legfiatalabb generációt is. A fenntartható energia fontosságát játékos formába ültetjük át: ha tekerem a bringát, mások ugrálhatnak a légvárban

– mondja Szabolcs.

Eszközeik 80 százalékát felbakolt biciklik hajtják, ezekkel a mozgás fontosságára is felhívják a figyelmet. A különleges spinning edzések óriási tömegeket vonzanak, a forgó-mozgó masinák hamar a figyelem középpontjába kerülnek bármilyen eseményen. Ezek az ötletes berendezések fejlesztik a kézügyességet, és megmutatják azt is a mai gyerekeknek, milyenek is voltak például a nyolcvanas évek villany írógépei a laptopok és tabletek megjelenése előtt.

Korongozó állomás, egyike a 15 különféle lábműves játéknak

bike powered pottery wheels by kezes-lábas

How can the children work with our pottery wheels at the same time? Mom, please wrap the pedal:)

Közzétette: kezes-lábas játszóház – 2018. március 5., hétfő

Öko táborok

A fenntarthatóság szemléletét hangsúlyozzák az öko táboraikban is. Az egyhetes “kütyümentes” lét hasznosságát igazolja ez a szülői levélrészlet is:

A tábor óta kihúzza a konnektorból a töltőjét!

Több száz rendezvény ökológiai lábnyomát csökkentették játékaikkal, több civil szervezet munkáját segítik ingyenes kitelepüléssel, állandó támogatói a Bátor Tábornak, a Pető Intézetnek, és rendszeresen színesítik a Tábitha Gyermekhospice Ház jótékonysági rendezvényeit.

Galéria
Fotó: Biro Szabolcs

Ki álmodja és valósítja meg ezeket a bringás szerkezeteket?

Az ötletgazda én vagyok többnyire, és a kivitelezés zöme is az én kezem munkája, de már van egy 50 fős csapatunk, így a többiek is egyre többször szállnak be saját ötletekkel, valamint a járgányok kialakításában is segítenek – mondja a mérnök.

Mi a legújabb találmányuk?

Megmentünk roncs dolgokat, hozzátesszük az emberi energiát, és lesz belőle valami játék, afféle mókagép. Legújabb játékunk most egy írógép a bringára kötve. A mai gyerekek, a 6-10 évesek még sose láttak ilyet, azt se tudják, mi az az írógép. Itt fölülnek a biciklire, hajtják, ezzel pedig megtermelnek 60-100 watt energiát. A villanyírógépnek 60 wattos a teljesítményfelvétele. Ez a retro dolog is nagyon népszerű most, egyfajta kuriózum, szívesen írnak vele pár sort.

Fotó: Biro Szabolcs

Melyik a legmenőbb szerkezet?

A maga nemében mindegyik nagyon népszerű, de most például aktualitása van a hurkatöltő kerékpárunknak. Viccesen azt szoktam mondani, hogy ha valaki ezzel darálja a húst, majd megtölti a kolbászt, már előre le is dolgozza a fölös energiát, amit megeszik majd belőle. Feleannyi idő alatt darál le vele az ember ugyanannyi húst, és kétszer annyi kolbászt lehet így megtölteni ugyanannyi idő alatt, mint kézzel.

Hol találkozhatnak az érdeklődők ezekkel az ötletes masinákkal?

Egyelőre mobil játszóházként működünk, oda megyünk, ahová hívnak minket, kisebb-nagyobb rendezvényekre, a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig szinte mindenhol megfordultunk már országszerte, Füzesgyarmattól Bonyhádon keresztül Budapestig. De szervezünk a közösségi oldalunkon is nyílt rendezvényeket, akire bárki eljöhet. Az autómentes napunk, ami valójában egy hétig tart, nagyon népszerű attrakciónk, bringával jönnek el hozzánk az emberek, és kipróbálják a dolgainkat.

Óvodásokhoz, kisiskolásokhoz is járnak

Óvodás-kisiskolás programokkal is próbáljuk a gyerekek szemléletét formálni. Hisz nem szabad, hogy magától értetődő legyen nekik, hogy a konnektorban áram van. Azt meg kell termelni valahogyan. A hogyan pedig nagyon nem mindegy a környezettudatosság szempontjából. A megújuló energiákat kell hasznosítanunk, a hulladékot fel kell dolgoznunk, újrahasznosítanunk. A humán energia véges, de a mobilt fel lehet így tölteni, ráadásul meg is mozgatja a gyerekeket. Élményt adunk, és tanítunk is a programunkkal, nagyon szeretik a kisgyerekek a gépeinket.

Milyen tervekkel indult 2020?

Kis lépésekkel haladunk, de évről évre megduplázzuk a számainkat, a gépállományunkat, és ahová eljutunk, azt is. Nagyon vad dolgok jönnek 2020-ban, ami a kreatív alkotást illeti. Például hangszerbiciklit tervezünk, aztán lesz egy varrógépes bringánk, villanyvarrógépet csatlakoztatunk majd egy biciklire. Ez, amellett, hogy fejleszti a kézügyességet, hasznos is, hisz sok mindent meg lehet vele majd varrni. A többit pedig meglátjuk. Az biztos, hogy gyerekfesztiválokon és egyéb fesztiválokon is ott leszünk, folytatjuk az eddigi munkát minden téren.

Kiemelt kép: Biró Szabolcs

Mesefallá varázsolták a betonkerítést egy rábaközi faluban
Rábakecöl szép példával jár elöl a településszépítésben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik