Mozaik

Jégszálló nélkül marad idén a Fogarasi-havasok

Az enyhe időjárás miatt 16 év után először nem épül meg a látványosság.

Romániában, a 2000 méter magasságon lévő Fogarasi-havasokban található Balea-tó jege túlságosan vékony, ezért a minden évben megépített szállodához nincs meg a szükséges nyersanyag, írja az MTI.

A hatalmas jégtömbökből készülő szállodát általában decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból. Az idei télen azonban az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, így nem építhető fel a különleges létesítmény, amely minden évben számos turistát vonzott, köztük amerikaiakat és ázsiaiakat

– mondta el Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek.

Bár január első napjai meghozták a lehűlést, és jelenleg mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága pedig eléri a 166 centimétert, a vállalkozó szerint most már nem érdemes elkezdeni megépíteni a hotelt, mert már nem lenne jövedelmező.

Fotó: Facebook/Hotel Of Ice Romania

Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült meg és szinte húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek idején volt. A turisták ugyan már előre, még a tél előtt lefoglalták a szobákat, most azonban csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz, megépül a hotel, és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt.

Kiemelt kép: Facebook/Hotel Of Ice Romania

Turistalátványosság az elsüllyesztett falu templomtornya
163 otthon és 523 hektárnyi termőföld került víz alá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik