Mozaik

Hair: 40 éve mutatták be Magyarországon, ma is sláger minden perce

A hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása.

1980 januárjában mutatták be Magyarországon Milos Forman remekművét, a Haircímű filmet.

A film egy oklahomai srác (Claude) utazásáról szól New York-ba, ahol önkéntesnek készül jelentkezni a vietnami háborúba. Claude, a vidéki srác szöges ellentéte a New York-i hippy társaságnak, élükön Berger-rel. Claude keveset beszél, keveset gondolkodik, egyszerűen csak teszi, amit tennie kell. Berger és társai egy kommunában élnek, nincs pénzük, ennél fontosabbnak érzik a szabadságukat. A fiúkat mélységesen felkavarja Claude elszántsága, hogy mindenáron Vietnamba akar menni. Megpróbálják lebeszélni róla. A történet csattanója a szerelmi szállal és a végkifejlettel szívfacsaró, érdemes megnézni mindenkinek, aki még nem látta.

A Hair a háborút ellenző fiatalok hosszú haját jelentette, ami  a társadalmi igazságtalanságok ellen való lázadást jelképezte.  A rendezett, normális életet a rövid hajat jelentette, ennek ellenkezője a társadalomból való “kizárást” vonta maga után.  Milos Forman filmje erre a társadalmi ellentétre mutat rá, melyben rendszer és ellenkultúra, fiatal és öreg, elit és polgár harca jelenítődik meg.

Fotó: YouTube

A Hair rövid története

James Rado és Gerome Ragni még 1964-ben kezdett el dolgozni a karaktereken, a szövegkönyvön, majd két évvel később csatlakozott hozzájuk Galt MacDermot zeneszerző. A Hair című musical végül 1967-re készült el.

Az alkotók számos neves producert megkerestek a Hairrel, de mindenhol elutasították őket. Végül Joe Papp volt az, aki úgy döntött, hogy  ezzel a musicallel nyitja meg a Public Theater-t a New York-i East Village-ben, így tehát Off Broadway produkció lett a darabból. A próbák azonban nem zajlottak zavartalanul. A színészek legtöbbje számára érthetetlen volt a musical mondanivalója és a figurák motivációja, lévén, hogy ők nem vallották a hippik elveit.

A darab premierjére 1967. októberében került sor, a közönség pedig rajongva fogadta a musicalt. Egy üzletember, Michael Butler úgy gondolva, hogy háborúellenes propagandájával bejuthat a szenátusba, megvásárolta a jogokat és átvitte az előadást a világsiker előszobájába Broadway-re. Innentől a Hair megállíthatatlan volt.

Milos Forman 1979-ben készítette el azt a változatot, ami újraalkotta a hatvanas évek gondterhelt, mégis eszméktől gazdag világát. Habár a film dramatikus végével valamilyen emberséges jó kihalásának fenyegető közelségét vetítette előre, a végső jelenet mégis valami új reményt kecsegtető jövő felé mutatott. Forman tehát nem sugallja a jó értékek bukását a rendszerrel szemben, csupán rámutat az elkerülhetetlen tényre: áldozatok nélkül nincs győzelem.

A film akkoriban szokatlan gyorsasággal érkezett meg Magyarországra, először 1980. január 17-én vetítették a mozikban.

A budapesti Bem mozi az évforduló apropóján a film megtekintésére invitál:

Január 19-én a jubileumi téli estén most valahogy engedjük be a napfényt a negyvenedik évforduló tiszteletére!

– írják.

Címlapfotó: YouTube

A gyógyíthatatlan betegség, ami bárkit elérhet
Magyar dokumentumfilm mutatja be az Alzheimer-kórt, melyben az ember szépen, lassan elfelejt mindent.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik