Mozaik

Egyedülálló Európában a belga tó vizébe süllyesztett bicikliút

Megnyitása óta több mint 300 ezer kerékpáros látogatta meg a különleges hidat.

Belgium igazi kerékpáros paradicsom, Limburg tartomány pedig különösen nagy kerékpárút-hálózattal rendelkezik. A 2000 km kerékpárútvonalat Limburgban évente átlagosan kétmillió kerékpáros használja. Központjában található a De Wijers  természetvédelmi terület, amelyben mintegy 700 hektár tókomplexum található, írja a landezineaward.com.

Annak érdekében, hogy a turisták a lehető legteljesebben felfedezzék a Wijers területét, 2016 áprilisában megnyílt a „Kerékpározás a vízen” nevű élmény bicikliút a természetvédelmi terület egyik tavát átszelve.

Megnyitása óta több mint 300 ezer kerékpáros és természetesen rengeteg gyalogos látogatta meg az utat, ami 212 méter hosszú, 3 méter széles és 1,6 méter mélyen van a vízszint alatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

urbancycling (@urbancycling) által megosztott bejegyzés, Máj 3., 2019, időpont: 8:46 (PDT időzóna szerint)

Az építkezés a partnerek közötti pozitív együttműködésnek köszönhetően nagyon rövid idő alatt befejeződött. A felek odafigyeltek a környező tavak természetvédelmi projektjeire is, a kerékpárút alatt például építettek egy földalatti átjárót, hogy a tóban élő kétéltűek folyamatosan mozoghassanak a tavak között.

A bicikliút nem csak Belgiumban, hanem egész Európában is egyedülálló. Kényelmes, biztonságos és autómentes, az út padlóját speciális csúszásgátló burkolólapokkal látták el, így a téli fagy sem okoz.

A megnyitása óta óriási érdeklődés mutatkozik a különleges kerékpárútra. Naponta átlagosan 800 látogató fedezi fel, hétvégén ez a szám a sokszorosa. A látvány a partról nézve is egyedülálló, hisz nem csak a tavakat csodálhatja meg, aki erre jár, hanem a vízen kerékpározókat is, ami igazán felejthetetlen látvány.

Kiemelt kép: Facebook/Visit Limburg

Csodás látvány a Tiszán átívelő bicikliút hídja
200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik