Mozaik

A világ legveszélyesebb madara érkezett Debrecenbe

Hosszas előkészületeket követően január 30-án sisakos kazuár érkezett a Debreceni Állatkertbe a lengyelországi Łódź városából az Európai Fajmegmentő Program keretében, olvasható az intézmény Facebook-oldalán.

A poszt szerint céljuk, hogy a világ legveszélyesebb madara végre Magyarországon is szaporodhasson, így reményeik szerint a daliás hímet elfogadja majd párjaként nőstényük, és a jövőben tenyészeti sikerekről is beszámolhatnak. A közel négyéves új lakó már megtekinthető kifutójában.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A sisakos kazuár (Casuarius casuarius) egyike a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ausztrália trópusi esőerdőiben őshonos három kazuárfajnak. Földünk második legnehezebb, harmadik legmagasabb és sokak szerint legveszélyesebb madara, mivel bár alapvetően tart az embertől, igen ingerlékeny; csőrével, karmos lábával és sisaktarajhoz hasonló, jellegzetes szarukinövésével – amely futás közben a faágakkal szemben is védelmet nyújt – egyaránt súlyos sérüléseket okozhat.

E különleges, már-már őshüllőkre emlékeztető, atavisztikus megjelenésű futómadarak nélkülözhetetlen ökológiai szerepet töltenek be élőhelyükön, mivel az elfogyasztott gyümölcsök magvait elszórva nagymértékben hozzájárulnak az őshonos növényzet burjánzásához; több mint 70 fafaj termését például méreténél fogva csak a kazuárok képesek elfogyasztani és terjeszteni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Egyaránt veszélyeztetik őket a betelepített és elvadult háziállatok, a mezőgazdasági és ipari tevékenység miatti erdőirtások, illetve az erdőtüzek – Ausztráliában mindössze 1500 egyed él –, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2001 óta él sisakos kazuár az Európai Fajmegmentő Program (EAZA ESB) keretében.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik