Mozaik

Tatabányán zenével és dallal is gyógyítják a koraszülötteket

A Te hangodat ismerem program 2014-ben indult, a tatabányai kórház 2015-ben csatlakozott.

Ha egy baba túl korán jön a világra az roppant ijesztő a szülőknek. Sokszor traumaként élik meg, hogy az apró babák és orvosaik hetekig küzdenek a gyógyulásért, ők pedig csak nézők. A félelmetesnek tűnő inkubátor mellett állva a család ilyenkor tehetetlennek érzi magát, hiszen sokszor még csak meg sem érinthetik gyermeküket. Ezen a gondon segít Solti Emese zenepedagógus, aki a “Te hangodat ismerem” program keretében hetente jár a tatabányai Szent Borbála Kórház koraszülött osztályára, és zenéjével támaszt nyújt szülőknek és babáknak, írja a kemma.hu.

Az édesanya, édesapa hangja fontos igazán a babának, én csak segítek nekik ebben. Gitárral leülök minden inkubátornál, kicsi ágynál, és ha csak lehet, a szülőkkel együtt énekelünk a babáknak. Különösen kedvesek azok a népdalok, gyerekdalok, amelybe bele tudjuk szőni a baba nevét, meg tudjuk szólítani. A monitorokon pedig azonnal látszik a picik reakciója. Édesanyjuk hangjára megnyugszanak, rendeződik a légzésük, sokkal jobbak lesznek az értékeik

– magyarázta a pedagógus, aki azt is elárulta, arról az orvosok döntenek, melyik babákkal foglalkozhatnak.

Mivel a kis súllyal születetteknek először minden új dolog „sok”, ezért az elején csak hagyjuk, hogy ismerkedjenek a hangunkkal. Mondókával, pici suttogó hangokkal kezdünk nagyon óvatosan, csak pár percig. Majd szépen lassan következnek a mélyebb hangú dalok, utána pedig az egyre magasabbak

– mondta Emese, aki szerint minél fiatalabb a baba, annál fontosabb számára az apja hangja is.

Emese érkezésére a kórházi dolgozók felkészítik a friss szülőket, a régebb óta osztályon lévők pedig már készülnek a közös éneklésre.

Sok édesapa direkt úgy tervezi a munkáját, hogy ilyenkor bent lehessen a kórházban. A közös éneklés alatt sokszor olyan érzelmek törnek fel bennük, amelyeken ők is meglepődnek. Hiszen minden olyan gyorsan történik körülöttük, tehetetlennek érzik magukat és ez nagyon ijesztő. De éneklés közben ők is megnyugodnak, kapaszkodót, támaszt ad nekik, hogy ők is segíthetnek gyermeküknek. A foglalkozások után is bátrabban énekelnek a babáknak

– árulta el a pedagógus, aki az orvosoktól, nővérektől is rengeteg pozitív visszajelzést kap. Gyakori, hogy az éppen szabad nővérkék odaülnek azzal a picivel, akinek nincs ott az anyukája.

A Te hangodat ismerem program lassan hat éve, 2014-ben indult. Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője kereste meg Hazay Tímeát, pedagógus, szülő- csecsemő-, kisgyermek konzulenst, hogy gondolja végig, az énekkel és a zenével hogyan lehet segíteni az intenzív koraszülött osztályt, ahol akár lélegeztetett csecsemők is gyógyulnak.

Azóta azt erősítik meg a tapasztalatok, hogy a program működésével a legkisebbek gondozásában minden szereplőnek segítséget nyújthatnak: a babák fizikai, a szülők lelki gyógyulásában és megerősödésében kapnak különleges támogatást a zene által. Az erre nyitott kórházi osztályokon pedig még az ott dolgozóknak is oldja a nehéz helyzetekben való helytállás feszültségét.

A tatabányai kórház 2015-ben, a koraszülöttek világnapján csatlakozott a programhoz. Azóta minden héten egy alkalommal jár Solti Emese gitárjával az édesanyákhoz és a korababákhoz.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: unsplash.com

Hófehérke és Amerika kapitány csal mosolyt a kis betegek arcára
A pillantásokért csinálják, azért, hogy egy csipetnyi boldogságot varázsoljanak a kórház falai közé. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik