Mozaik

Vadludak százai pusztultak el a kiskunsági viharban

Február 11-én reggel heves jégeső csapott le Fülöpszállás és Szabadszállás térségére. A Kelemen-széken és környékén éjszakázó és a nappali táplálkozóhelyekre észak felé éppen kihúzó nagy lilik csapatokat repülés közben érte el a szokatlan zivatar, és számos áldozata lett a találkozásnak, írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mint fogalmaznak, a helyi vadászok kedden 170 tetemet találtak a területen, szerdán a helyi természetvédelmi őrök és a vadásztársaságok még további csaknem százat. Összesen több mint 250 nagy lilik teteme került elő, bár bizonyosan ennél több pusztulhatott el a viharban.

Pusztulásuk oka alapvetően a jégverés, de találtak olyan példányokat is, melyekkel a külsérelmi nyomok alapján villámcsapás végzett. Más madárfajok tetemére nem bukkantak.

A szerencsétlenül járt vadlibák túlélési esélyeit nagyban rontotta, hogy a levegőben érte őket az erős széllel együtt járó, és bár csak borsószem nagyságú, de rendkívül heves jégzivatar. Idős helyi lakosok szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen vihar a területen, tették hozzá.

A Felső-kiskunsági szikes tavakon tízezernél is több vadlúd tartózkodik éppen.

Kiemelt kép: Kalán Zoltán / Kiskunsági Nemzeti Park

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik