Virágzó vidékünk

Ez már igazi tavasz: virágzik a tarka sáfrány a Kiskunságban

A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja.

A sáfrányok – vagy ahogy talán még többen ismerik: krókuszok – igen gyakoriak a kertekben és nőnap táján a boltok polcain. Azt talán már kevesebben tudják, hogy több fajuk a természetben is előfordul hazánkban. A Duna-Tisza közén a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) él, és a Kiskunság déli részén már virágzásnak indultak az állományai, olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Pixabay

A tarka sáfrány leggyakrabban február végén – március közepén nyílik, de olyan enyhe tél esetén, mint a mostani, már február elején virágzásnak indul. Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő. Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta.

Fotó: Pixabay

Virágzáskor magassága alig 4-8 – maximum 10-12 centiméter -, keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat. A Kiskunságban a fehér, míg például a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel. A külső lepelleveleken 3-3 sötétlila színű csík húzódik, ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak. Ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Az országban már mindenhol nyílnak az első vadvirágok, felismeritek?
A virágok ünnepe javában tart. A már kinyílott növények után sorban érkeznek társaik is, lassan pedig a kertekben is pompáznak majd a tavasz hírnökei.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik