Mozaik

Sasok kísérik a síelőket a francia Alpokban

A vállalkozásnak kettős célja van: a szórakoztatás és a madarak visszatelepítése a francia Alpokba.

A francia Alpokban egy madárház és étterem ötvözeteként működő vállalkozás hirdeti kínálatában azt a szolgáltatás is, melynek keretében a sípályán lecsúszva egy sasmadár követi a téli sportok híveinek útvonalát – szúrt ki a Turizmus.com a Travel and Leisure cikkét.

A Les Aigles du Léman (a Genfi-tó sasmadarai) névre hallgató kezdeményezés Jacques-Olivier Travers solymász ötlete, aki abban bízik, hogy a programon keresztül minél többekkel megismerteti a fehérfarkú rétisast, Európa legnagyobb ragadozó madarát, és sokan a szívükön viselik majd az állatok vad környezetbe való visszatelepítésének ügyét.

A szórakoztatás mellett természetvédelmi szempontok is szerepet játszanak a szolgáltatásban. A Les Aigles du Léman fajtamentési és fajtavédelmi program hosszútávú célja, hogy a fehérfarkú rétisasokat öt éven belül visszatelepítsék Franciaországba, ahol az utóbbi 200 évben már nem volt természetes élőhelyük.

Ez egy lehetőség a fogságban született madaraknak, hogy valóban szabadon repüljenek a vadonban – hiszen nincs más olyan hely, ahol ezt megtehetik

– tette hozzá Travers.

Travers lassanként szoktatja hozzá a csoportot az egyedülálló élményhez, aminek az első lépése, hogy a résztvevők a hegyvidéki étteremben egy kistestű ölyvvel barátkoznak, hogy megszokják az együttlétet az állatokkal.

Következő lépésként a lejtők felé veszik útjukat: síbotok helyett azonban solymászkesztyűt húznak, majd héjákat, ölyveket és más ragadozó madarakat hívnak magukhoz húsdarabokkal. Végül pedig a lecsúszás következik: a sípályákon kalandozva a síelők útját fehérfarkú rétisasok kísérik.

A madarakat a biztonság kedvéért a csoportvezető irányítja, hiszen ez a feladat az újdonsült síelő madarászoknak még túl nagy falat lenne. Ugyanakkor így is mindenki hallhatja a madarak szárnycsapásának jellegzetes hangját, ahogy a lejtő felé szárnyas kísérőként lebegnek a síelők mellett.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Yathin S Krishnappa

Törpesasok bukkantak fel a Maros-menti kaszálókon
A törpesas az európai sasok közül a legkisebb, az egerészölyvhöz hasonló méretű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik