Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?

Minden fecske legalább egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.
Kapcsolódó cikkek

Újra közeleg a tavasz, költöző madaraink is hamarosan visszaérkeznek hazánkba. Az első gólyák már elfoglalták fészkeiket, de hamarosan a többi is megérkezik hosszú útjáról, ugyanúgy, ahogy fecskéink is hazatérnek majd.

Több cikkben is foglalkoztunk már azzal, hogy az elmúlt közel két évtizedben sajnos nagyon nagy mértékben lecsökkent a hazai fecskeállomány, pedig a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Már tudjuk, hogy minden fecske legalább egy kg repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése.

Széleskörű civil összefogás kezdődött a fecskementő településekért
Balatonboglárt például a fecskék városává szeretnék tenni.

De miért is csökken az állomány?

Fotó: Youtube.com

Mit tehetünk mi?

A napjainkra teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és egyben felelőssége van. Szerencsére több módon is felléphetünk a fecskékért:

Fotó: Youtube.com

A közvélekedéssel ellentétben a fecskék fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban, április 1–október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

A fecskék védelme érdekében fészekleverés esetén néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt érdemes tájékoztatni a hatóságot.

Ha pedig valaki úgy érzi, szívesen tenne valami többet is a madarakért, csatlakozhat a Madárbarát Kert Programhoz, amelyről minden információ beszerezhető ITT.

Kiemelt kép: Wikipedia.com

20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába
Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.