Mozaik

55 kék bálnát számoltak össze egy sziget közelében az Atlanti-óceánban

2021 végére várható a következő értékelés, remélhetőleg az további populáció növekedésről számol majd be.

A kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása óta nem látott számban gyűltek össze az elmúlt hetekben a kék bálnák az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél, észlelték a brit antarktiszi kutatóprogram és az Aucklandi Egyetem kutatói, akik 23 nap alatt 55 példányt számoltak össze az Egyesült Királysághoz tartozó területen, adta hírül az MTI.

40-50 éven át mindössze kétszer észleltek kék bálnát a Déli-Georgia körüli vizekben és 2007 óta is csak talán egy picivel több elszigetelt esetről számoltak be, így gyakorlatilag elmondható, hogy nulláról 55-re nőtt a számuk egyetlen év alatt, ez pedig egészen elképesztő

– mondta a kutatás eredményeiről Trevor Branch, a Washingtoni Egyetem seattle-i campusának szakembere.

A kék bálna a bolygón valaha élt legnagyobb testű állat, azon belül is az antarktiszi alfaj egyedei voltak a legnagyobbak a maguk 30 métert is meghaladó testhosszával. Elmondható az is, hogy a legnagyobb bálnapopulációt is ennek az alfajnak az egyedei alkották, a kereskedelmi célú bálnavadászat előtti időkben csaknem 239 ezren voltak.

Méretükből adódóan azonban ezek a tengeri emlősök jól jövedelmező fogásnak számítottak, így a Déli-Georgia körüli vizekben több mint 33 ezer kék bálnát ejtettek el és mészároltak le, többségüket 1904 és 1925 között.
A bálnavadászati tilalom 1966-os bevezetésekor már igazi ritkaságnak számított egy-egy példány észlelése a Déli-óceánban. 1997-ben becsült adatok szerint már csak 2280 példány élt a Déli-óceánban.

2021 végére várható a következő értékelés, remélhetőleg az további populáció növekedésről számol majd be.

Kiemelt kép: Wikipedia/ÒMikeÓ Michael L. Baird

Bálnalest és 7 titkos helyet is kínálnak Tenerifén
Egyre több magyar turista kacsintgat a sziget nyújtotta látnivalók és kikapcsolódás felé.
Olvasói sztorik