Mozaik

55 kék bálnát számoltak össze egy sziget közelében az Atlanti-óceánban

2021 végére várható a következő értékelés, remélhetőleg az további populáció növekedésről számol majd be.
Korábban a témában:

A kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása óta nem látott számban gyűltek össze az elmúlt hetekben a kék bálnák az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél, észlelték a brit antarktiszi kutatóprogram és az Aucklandi Egyetem kutatói, akik 23 nap alatt 55 példányt számoltak össze az Egyesült Királysághoz tartozó területen, adta hírül az MTI.

40-50 éven át mindössze kétszer észleltek kék bálnát a Déli-Georgia körüli vizekben és 2007 óta is csak talán egy picivel több elszigetelt esetről számoltak be, így gyakorlatilag elmondható, hogy nulláról 55-re nőtt a számuk egyetlen év alatt, ez pedig egészen elképesztő

– mondta a kutatás eredményeiről Trevor Branch, a Washingtoni Egyetem seattle-i campusának szakembere.

A kék bálna a bolygón valaha élt legnagyobb testű állat, azon belül is az antarktiszi alfaj egyedei voltak a legnagyobbak a maguk 30 métert is meghaladó testhosszával. Elmondható az is, hogy a legnagyobb bálnapopulációt is ennek az alfajnak az egyedei alkották, a kereskedelmi célú bálnavadászat előtti időkben csaknem 239 ezren voltak.

Méretükből adódóan azonban ezek a tengeri emlősök jól jövedelmező fogásnak számítottak, így a Déli-Georgia körüli vizekben több mint 33 ezer kék bálnát ejtettek el és mészároltak le, többségüket 1904 és 1925 között.
A bálnavadászati tilalom 1966-os bevezetésekor már igazi ritkaságnak számított egy-egy példány észlelése a Déli-óceánban. 1997-ben becsült adatok szerint már csak 2280 példány élt a Déli-óceánban.

2021 végére várható a következő értékelés, remélhetőleg az további populáció növekedésről számol majd be.

Kiemelt kép: Wikipedia/ÒMikeÓ Michael L. Baird

Bálnalest és 7 titkos helyet is kínálnak Tenerifén
Egyre több magyar turista kacsintgat a sziget nyújtotta látnivalók és kikapcsolódás felé.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.