Mozaik

Bélyegen a bakonyi dinoszauruszok

Képeken a képzeletbeli varázslatos világ.

A Magyar Posta folytatja a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely csodálatos világát bemutató bélyegeinek kibocsátását. A sorozat második része – a 2018-ban megkezdett koncepció mentén – további hat ősállatot mutat be. A kiadvány Petényi Tibor Z. grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. A fekete sorszámozású perforált bélyegblokkból 50 ezer, míg a piros sorszámozású vágott változatból 4 ezer példány jelent meg 2020. március 4-én.

Bélyegblokkot kapott és visszatér a képernyőre Süsü, a sárkány
Felkérték Csukás Istvánt, írja meg a zenés bábjáték következő epizódjait.

2000 tavaszán hosszas előzetes információgyűjtés és kutatás után a bakonyi Iharkúton egy homokkőpadból kerültek elő a mai Magyarország első dinoszaurusz-testfosszíliái. Az első leleteket újabbak követték, és a következő években számos kisebb gyűjtőút mellett rendszeresen többhetes kutatótáborokat szerveztek, ahol összefüggő csontvázak, valamint több ezer önálló csontmaradvány és fog került elő.

A hat bélyegképet tartalmazó bélyegblokk egyes bélyegképein, sorrendben a következő élőlények láthatók:

Hungarobatrachus szukacsi, Mochlodon vorosi, Bauxitornis mindszentyae, Atractosteus, Foxemys trabanti és Doratodon carcharidens.

Az alkalmi borítékon és a bélyegzőben a Mochlodon vorosi ábrázolása ismétlődik.A bélyegblokk érdekessége, hogy a sorozat első részeként 2018-ban kibocsátott bélyegkisív mellé helyezve folytatólagos képet ad a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely – őslénytani kincsek alapján – elképzelt varázslatos világáról.

Kiemelt kép: Magyar Posta

Öreg tölgy törzsében bújik meg a világ legromantikusabb postafiókja
Az 500 éves tölgyfa Németországban állítólag már 100 házasság létrejöttében játszott szerepet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik