Mozaik

Két szlovák kisvárosban az önkormányzatok varratják és biztosítják a védőmaszkokat

Első lépésben a nyilvánossággal kapcsolatban lévő helyi alkalmazottak kapják, de szeretnék kibővíteni a kört a lakosságra is.

Az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a magyar-szlovák határhoz közeli két városban, Losoncon és Füleken a helyi önkormányzat biztosítja a védőmaszkok előállítását és terjesztését, írja a ma7.sk.

Losoncon a helyi szabónők a hét elejétől készítenek szájmaszkokat. Az egyszer használatos védőmaszkok mellett az önkormányzat naponta legalább száz, pamutból készült szájmaszkot tud biztosítani a városi rendőrség, a városi társaságok, valamint az idősek és a betegek igényeinek kielégítésére. Az első csomag kikézbesítését március 18-án kezdik meg. A városháza fokozatosan ellátná pamut védőmaszkokkal a lakosságot is.

Felajánlotta szállodáját a külföldről hazatérő magyaroknak a siófoki vállalkozó
Várhatóan körülbelül 40-45 fő ingyenes, egyidejű elhelyezése lesz megoldható a hotel szobáinak műszaki felkészítését követően a 14 napos elkülönítés idejére.

Fülek önkormányzata szintén néhány helyi szabóval és varrónővel kötött megállapodást arról, hogy varrjanak védőmaszkokat a város részére. Ezeket elsősorban a nyilvánossággal kapcsolatban álló alkalmazottak: a hivatali dolgozók, rendőrök, a szociális terepmunkások, a közösségi központ dolgozói, szükség esetén az idős emberek és veszélyeztetett csoportok kapják.

A város közösségi oldalán kéri a fülekieket, hogy akiknek módjukban áll, varrjanak védőmaszkot a családjuknak, valamint azoknak a szomszédoknak és ismerősöknek, akik ilyen lehetőséggel nem rendelkeznek.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Újraírta az idősotthonok életét a koronavírus
A látogatási tilalom miatt még több dologra kell figyelniük a szociális szférában dolgozó gondozóknak, ápolóknak és orvosoknak is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik