Életmód

Aggódnak a méhészek a koronavírus miatt

Az ágazat szereplői levelet írtak az agrárminiszternek.

A Magyar Méhészeti Egyesület levelet juttatott el a napokban dr. Nagy István agrárminiszternek a koronavírus járvány miatti rendkívüli, az ágazat szereplőit is érintő korlátozásokkal kapcsolatban.

Az esetleges települések elhagyására vagy munkába járásra valószínűsíthető intézkedések során kérjük, hogy a kormány felé jelezze: azon élő állatok ellátása, amelyek az állattartó  lakóhelyétől távolabb helyezkednek el, ne kerüljön, ne kerülhessenek veszélybe

– írta Bross Péter, az egyesület elnöke.

A méhészeti ágazat jellegzetessége, hogy a méhészek 90 százaléka nem a lakóhelyén, az adott település közigazgatási határain belül tartja méhállományát, ezért az esetleges lakhelyelhagyási tilalom bevezetése óriási gazdasági és állategészségügyi kockázatot jelentene a kezeletlen méhállományokban.

Tanyasi emberek aranya a minőségi méz
Lelassulnak az életfolyamataik, mégis viszonylag éber állapotban vészelik át a hideget.

Az egyesület azt kéri, hogy mivel a méhcsaládok nem emberek között, hanem szabadban, lakott területtől többnyire távol élnek, a méhészek a lakhelyelhagyási tilalom bevezetése esetén a szigorú biztonsági előírásokat betartva továbbra is zavartalanul végezhessék munkájukat méhészetükben.

A méhészetben a tavasz a legaktívabb időszak, a méhcsaládok intenzív fejlődése napi méhészeti gyakorlatot igényel

– fogalmaznak az agrárminiszterhez írt levélben.

Kiemelt kép: Pixabay

Nem kedvez a hőség a méheknek
Korábban az akác virágzásakor a három hetes eső viselte meg az ágazatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik