Mozaik

A koronavírus miatt csökken a globális légszennyezés

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja Olaszország északi részéről készített felvétet, ahol jól látszik a légszennyezés javulása.

Az Európai Űrügynökség (ESA), a Copernicus Sentinel-5P műholdjának legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a levegőben jelentősen csökkent a közúti forgalomból és más fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó gázok, mint például a nitrogén-dioxid  aránya – írta az Mnn.com 

A szakértők szerint a légszennyezési adatok javulása a koronavírus járvány miatti korlátozásokkal van összefüggésben. 

Az ESA műholdképéből jól látszik, hogy miként változott Észak-Olaszország felett a levegő minőség:

Josef Aschbacher, az ESA igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a felhőtakarás miatt az adatok kissé változhatnak, de bíznak benne, hogy a felvételen látható légszennyező anyagok kibocsátás csökkenése összefüggésben van az olaszországi intézkedésekkel, amelyek kevesebb forgalmat és ipari tevékenységet eredményeztek.

Milliók halálát okozza a légszennyezés

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ma az emberiség 91 százaléka él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége határékét feletti. A 2016-os statisztikai adatok szerint globális szinten 4,2 millió ember korai halálát okozta ez a szennyezettség.

A Stanford kutatója, Marshall Burke a kínai adatok vizsgálatával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a légszennyezési helyzet egyes helyeken negyedével, harmadával is javult az előző évi szinthez képest, és valószínűleg 4000 5 év alatti gyermek és 73000 felnőtt életét mentette meg. A kutató azonban azt is hozzátette, hogy társadalmi és gazdasági vonatkozásait nézve is őrültség lenne azt gondolni, hogy a járvány az egészségnek jót tenne.

Kiemelt fotó: YouTube

Megépült a világ legmagasabb légtisztító tornya
Akár tíz négyzetkilométeres körzetben is javíthat a levegő minőségén.
Olvasói sztorik