Mozaik

Otthonról is látható gyönyörű égi jelenséget figyelhetünk meg ma este

A pontos neve: csillagfedés. Szabad szemmel is látható, de egy kis távcsővel biztos lesz a siker.

Otthonról is észlelhető csillagászati látványosságot ajánl az érdeklődők figyelmébe a Hortobágyi Nemzeti Park, írják Facebook oldalukon.

2020. március 29-én, vasárnap este 9 óra után, csillagfedési (okkultációs) jelenséget tekinthetünk meg: az égi látványosságot célszerű kisebb távcsővel észlelni, de szabad szemmel is megcsodálhatjuk.

Fotókon, ahogy elfogyott a Hold éjszaka
Aki kedden éjjel sokáig fennmaradt, csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja.

Gyakran előfordul, hogy a Hold elfed egy csillagot. Március 29-én az Állatöv (Ekliptika) a nyugati égbolton még látható téli csillagképe, a Bika (Taurus) egyik fényesebb csillagát fedi majd el égi kísérőnk. Az epszilon Tauri, más néven Ain – ami arabul szemet jelent -, egy narancssárga óriáscsillag,  mely 147 fényévre található tőlünk. A 3,5 magnitúdó fényességű csillag szabad szemmel is megkereshető a Bika vöröslő szemétől az Aldebarantól – melynek népi neve a költői „Bujdosók lámpása” – jobbra.

A Hold ekkor sarló alakot mutat majd, mivel újhold után vagyunk öt nappal. Felfelé áll a „szarva”. A hortobágyi pásztorok hiedelme szerint nem, vagy csak kevés eső lesz a közeljövőben.

A csillag eltűnése a Hold bal oldalán, vagyis a sötét részén következik be, így látványosnak ígérkezik. Az eltűnést 21 óra 42 perckor észlelhetjük. Javasolt, hogy ennél korábban kezdjük meg az égbolt kémlelését, és így látjuk majd a Hold közeledését a csillaghoz.

Fotó: stellarium.org

Az elfedett csillag kibukkanása 22 óra 42 perc után várható, a Holdunk jobb oldalán. Kis eltérés lehetséges, attól függően, hogy éppen melyik földrajzi ponton tartózkodunk. Bár a csillag 3,5 magnitúdós, vagyis viszonylag fényesebb, mégis szükséges lehet kisebb távcső az észleléshez, főleg a kilépés megpillantásához, mivel az a fényes oldalon következik majd be.

Kiemelt kép: Schmall Rafael

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik