Mozaik

Ritka kór tizedeli a zöldikéket Nyugat-Magyarországon

A sárgagomb betegségnek is nevezett járványt egy önálló, mozgásra képes parazita okozza.

Madarakat szerető magyarszecsődiek jelezték a minap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának, hogy a településen nagyon sok zöldikét találnak legyengülve, elpusztulva – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A természetvédelmi őrszolgálat néhány tetem begyűjtésével és vizsgálatával kiderítette, hogy az általában galambok terjesztette betegség, a Trichomonas tizedeli ezeket a bájos madarakat.

Alig 5 grammos hazánk legkisebb madara
Meglehetősen bizalmas, olykor méterekre megközelíti az embert.

A fertőzés Európában 2005-ben jelent meg először Nagy-Britanniában, ahol a legsúlyosabban érintett területeken a zöldikék állománya 35%-kal csökkent. 2008-ban terjedni kezdett Skandinávia és Oroszország felé és most elérte Nyugat-Magyarországot is. Már több településről érkezett legyengült zöldike a kőszegi madárvédelmi mentőközpontba is.

Sárgagomb betegség

A sárgagomb betegségnek is nevezett kórt egy önálló, mozgásra képes parazita okozza. A galambok közül majd minden egyed hordozza, de tüneteket általában nem okoz, csak a legyengült egyedeknél. A betegség terjedése nyállal történik, amely miatt a madáritatók vize fertőződik. Ha csak egy beteg madár iszik a vízből, az összes többi is fertőződik. A beteg madarak a kór előrehaladtával képtelenek nyelni, csőrükben, nyelőcsövükben sárgás elváltozások keletkeznek. Táplálkozás nélkül ezek a kis testtömegű madarak hamar el is pusztulnak.

A rendkívül száraz tavasz miatt kevés természetes pocsolyát találtak a madarak, így a madáritatók körül az egyedsűrűség megnőtt. Karantént nem tud senki sem bevezetni számukra, ezért egy megoldás létezik.

Fotó: Pixabay

Kérjük azokat a természet szerető embereket, akik madáritatót tartanak, hogy néhány napra ürítsék ki és fertőtlenítsék az itatót, majd később a vizét legalább naponta cseréljék és rendszeresen fertőtlenítsék az edényt! Ez az egyetlen mód a fertőzés terjedésének megakadályozására

– írják tájékoztatójukban.

Fontos, hogy a tél elmúltával a madáretetést is be kell szüntetni. Az etetéssel a természetesnél jóval több madarat koncentrálunk egy helyre, amely szintén növeli a fertőzés veszélyét.

Kiemelt kép: Pixabay

Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól
A színezetbeli változások fokozatosak és a madarak számára fontosak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik