Mozaik

Megválasztották a 2021-es év madarát

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2021 év madaráról. A legtöbb szavazat a cigánycsukra érkezett.

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, július 27-ig lehetett szavazni a 2021-as év madarára. Az idei három jelölt a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély volt. A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett, tudtuk meg az MME honlapjáról.

Legtöbb, 3884 szavazatot idén a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Az MME 1979-ben indított Év madara programjának célja kezdetektől az, hogy a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szinten bemutassa. Most, hogy a szavazás lezárult, az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat a közösségi programokat, melyek segítségével be tudják mutatni a fajt.

Tojó cigánycsuk Fotó: Wikipedia.com

A cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs a verébalakúak rendjébe, ezen belül a légykapófélék családjába tartozó faj. Mindössze 12 cm. A hím feje és farka fekete, nyakán kétoldalt a foltok, fartöve és a szárnyán lévő hosszanti csíkok fehérek, melle rozsdavörös. A tojó hátoldala szürkésbarna és csíkos, melle matt rozsdabarna, nyakának oldalsó része halvány fehér. Hazánkban gyakori madár. Élőhelye sík és dombvidékek fás-cserjés területei, füves árokpartok, rétek, legelők, de megtalálható parlagokon, gyümölcsösökben, mezőgazdasági területeken is.

Magyarországon rendszeres fészkelő, márciustól októberig tartózkodik a térségben. Vonuló, de alkalmanként itt telel. Telelőhelyéről legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Évente kétszer költ, a fiókákat mindkét szülő eteti. Tápláléka rovarok pókok, százlábúak, ászkák és apró csigák.

A cigánycsuk előtt 2020-ban az erdei fülesbagoly volt az év madara.

Kiemelt kép: Wikimedia.org

23 madár dala 6 percbe sűrítve
Kertünk vendégei, amikor mondják a magukét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik