Mozaik

Tekinteteket az égre szegezni: ma kezdődik a nyári meteorszezon

Július utolsó napjaiban végre elindul a nyári meteorszezon.

A National Geographic Magyarország cikke szerint a rendszeres meteormegfigyelők tudhatják, hogy a legtöbb raj esetében a legjobb meteoros időszak a hajnal előtti órákban van, ez most sem lesz másként. Hajnalban emelkedik a horizont fölé azoknak a rajoknak a radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja, amelyek a nyár közepén csodálatos éjszakai látványt nyújtanak.

Mint írják, ilyenek az igen lassú mozgású Alfa Capricornidák, a Déli Delta Aquaridák, és bizony a hónap második felében már megjelennek az első Perseidák is.

Az Alfa Capricornidák és a Déli Delta Aquaridák raja kedd és szerda éjszakáján tetőzik, és bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett várhatóan a fényes meteorok, tűzgömbök aránya lesz az, ami örömet jelenthet az észlelőknek, teszik hozzá.

Azt javasolják, mivel meteorokat az égbolt bármely pontján megpillanthatunk, kövessük figyelmünkkel azt az égrészt, amely a legkevésbé fényszennyezett a megfigyelőhelyünkön.

Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében
Káprázatos látvány az éjszakai égbolton.

Kiemelt kép: Getty Images

Olvasói sztorik