Mozaik

Bámulatos arcát mutatja a virágzó Duna

Gyönyörű látvány a dunai kérészek násza.

A nyáridő csöndes, alkonyi órájában szinte varázsütésre elevenedik meg a Duna felszíne. Hófehér rovarok ezrei emelkednek ki a sötétlő vízből, hogy engedelmeskedjenek rövid létük egyetlen parancsának, írja a National Geographic.

Fotó: Potyó Imre

A természetvédelmi oltalom alatt álló dunavirág (Ephoron virgo) idén is megkezdte rajzását, azaz nászrepülését. E szerény, rejtett lárvakort élő vízi lények ilyenkor sosem látott tömegben keresik párjukat, csodálatos, de annál rövidebb nászrepülést produkálva.

A dunavirág nyaranta, 3-4 hetes rajzási időszakában szaporodik alkonyat után, és a teljes Duna-szakaszon repülhet.

Potyó Imre fotós az elmúlt hét évben árgus szemekkel követtes a dunavirágzást. Az ő fotóival illusztrálva jelent meg a National Geographic magazin augusztusi száma, melyben élményeiről és tapasztalatairól mesél.

A dunavirágok hatalmas rajzásai egy adott partszakaszon sokszor megismétlődhetnek, akár több mint 10 estén át. Este 22 óra után indul meg az úgynevezett kompenzációs raj, ami főként a megtermékenyített nőstényekből áll. Ezek a hatalmas, felfoghatatlan tömött kérészfelhők teljesen ellepik az embert, ha begázolunk közéjük a vízbe

– mondta a Sokszínű vidék korábbi megkeresésére a fotós, aki csodás felvételeket készített az évek során a ritka természeti jelenségről.

Kiemelt kép: Potyó Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik