Mozaik

Ma kezdődik az év leglátványosabb csillaghullása

A Perseidák a legismertebb meteorraj. E hosszú ideje megbízhatóan visszatérő látványossággal kellemes nyári éjszakákon találkozhatunk, és már az esti óráktól láthatóak a meteorok, nem szükséges hajnalig várni, hogy megpillanthassuk őket, írja a National Geographic Magyarország.

A Perseidák maximuma elnyújtott, nem egy esetben két egymást követő éjszakán is látványos csillaghullásra számíthatunk, idén – magyar idő szerint – augusztus 12-én a délutáni órákban éri el a csúcsot a raj, így 12-én este lehet talán a legtöbb hullócsillagot látni.

Az elhúzódó maximum miatt már 11-12-én éjjel is érdemes figyelni az eget, 12-13-án szintúgy, ezért, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, akár mindkét éjjelt a szabadban tölthetjük.

Persze nem a Perseidák az egyetlen aktív raj ilyenkor, azonban a maximum idején belőle láthatjuk a meteorok elsöprő többségét.

A cikkben megjegyzik, a megfigyelést lehetőleg településektől távoli helyen végezzük. A holdfény az éjszaka második felében kis zavarást okoz majd, 11-én este 23:30 után kel és 47 százalékos lesz, majd legközelebb 13-án éjfél után fél egykor, és már csak 37 százalékos megvilágítással zavarja az égbolt sötétségét. Ez azonban annyira nem rossz, a megfigyelés során kerüljük, hogy direkt a Holdba nézzünk, ami elvakíthat, így a leghalványabb meteorok nem vesszük észre.

A maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több.

A Perseidákra is jellemző, hogy általában „csomókban” esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet jön a következő hasonló csomóig.

Kiemelt kép: Matthias Balk/dpa

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik