Mozaik

40 éves látogatottsági rekord dőlt meg a Magas-Tátrában

A turisták többségét a Poprádi-tó vonzotta, a hegycsúcsok közül pedig a Tengerszem-csúcs tarolt.

2020 augusztusának első hetében egyetlen nap alatt 30 232 turistát regisztráltak a Tátrai Nemzeti Parkban, ami négyezerrel több mint az eddigi 40 éves rekord, írta a korkep.sk.

A turisták többségét a Poprádi-tó vonzotta, a hegycsúcsok közül pedig a Tengerszem-csúcs (Rysy) tarolt.

Míg tavaly a legtöbb turista a Tarajkát (Hrebienok) látogatta meg, addig idén a Poprádi-tó volt a legnépszerűbb, ahol augusztus 6-án 6 708 gyalogos turistát regisztráltak. Rajtuk kívül az első augusztusi csütörtökön 70 kerékpáros és 58 kutya kereste fel a Poprádi-tavat. Tavaly ugyanebbe a térségbe 2 534 turista látogattot el 32 kutyával.

Így készült idén a jégtemplom a Magas-Tátrában
Tavaly a római Szent Péter Bazilika volt a jégtemplom ihletője, idén a választás a Notre-Dame-ra esett.

A Tarajka megmászását idén 3 969 tusita választotta, közülük 1 241-en Ótátrafüred (Starý Smokovec) irányába indultak útnak, 2 695-en a drótkötélpályát vették igénybe, 33-an pedig a kerékpárt választották.

Hagyományosan nagy volt az érdeklődés a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) iránt is, ahova 2 740 turista kabinos kötélpályán jutott fel, 523-an pedig gyalogtúra keretén belül.

A tavalyi évvel összehasonlítva idén a Szoliszkó (Solisko) iránt is nagyobb volt az érdeklődés. Ide 1 437 turista drótkötélpályával jutott fel, 247-en pedig gyalog, a kijelölt turistaösvények segítségével.

A koronavírus-járvány miatt nagyon sokan úgy döntöttek, hogy az idén Szlovákiában kirándulnak, így várható volt, hogy ez a Tátra látogattságában is visszatükröződik. Az számok alapján látható, hogy 2020-ban sokkal több turista érkezett, mint az előző években

– nyilatkozta Ján Marhefka, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének igazgatója.

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete 1972-től tartja nyilván a látogatottságot. A rekordot eddig az 1980-as év tartotta, amikor egyetlen nap alatt 26 520 látogatót regisztráltak.

Kiemelt képünkön a Poprádi-tó. Fotó: Pixabay

A Kárpát-medence legszebb vízesése télen-nyáron a Tarpataké
A Tátrában járó Csontváryt is lenyűgözte e vidék, tollal és ecsettel is megörökítette.
Olvasói sztorik