Mozaik

Hódpatkányt találtak Szakmáron

2020. augusztus 10-én Szakmár határában, a Mikla-pusztától délre található halastó és a csatorna határán egy csapdába esett és elpusztult állat tetemének azonosításához kértek segítséget a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatától. A helyszínre érkező természetvédelmi őr megállapította, hogy egy nutria (Myocastor coypus) a kérdéses faj, aminek korábban nem volt erről a vidékről ismert előfordulása, olvasható a park honlapján megjelent közleményben.

Fotó: A Szakmáron talált nutria teteme. Fotó: Czár Imre / KNPI

Mint írják, a Dél-Amerikában őshonos, Európába elsősorban a prémje miatt behurcolt rágcsáló 2014-ben felkerült az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére.

Hozzáteszik, a nutriát még a közelmúltban is sokfelé tenyésztették Magyarországon, sőt, házikedvencként is tartották, de a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányendelet már „az ország őshonos növény- és állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes fajok” között sorolja fel.

Az 5-9 kilogrammos testsúlyt elérő, hódpatkánynak vagy mocsári hódnak is nevezett állat kiterjedt járatrendszer készítésével jelentős károkat képes okozni a gátakban. Táplálkozása révén nagymértékben pusztítja a vízinövényeket és nádasokat, mellyel sok őshonos védett faj veszítheti el az élőhelyét. Ideje jelentős részét ugyan vízben tölti, attól csak 100-200 méterre távolodik el, de így is nagy károkat tud okozni a szántóföldi növénytermesztésben is. A meglehetősen szapora, egyszerre 2-9 kölyöknek életet adó nutria hazai elszaporodásának megakadályozása kiemelt fontosságú feladat.

Illusztráció – Fotó: Getty Images

Magyarországon még viszonylag ritka a vadon történő előfordulása, de egyre több helyről jelentik. 2020 tavaszán a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén találtak egy elgázolt példányt, de Kunszentmiklós és Pétervására külterületén is megfigyelték már.

A cikkben megjegyzik, Magyarországon évről-évre egyre nagyobb gondot okoznak a nem őshonos, ember által behurcolt, majd megtelepedett növény-és állatfajok. A természetes előfordulási helyüktől távol, egy idegen ökoszisztémában sok esetben jóval agresszívebben viselkednek és gyakran kiszorítják a hazai fajokat, vagy drasztikusan átalakítják azok élőhelyeit. Minden évben újabb behurcolt fajokat találnak a kutatók, ezért fontos ismételten felhívni a háziállattartók, akvaristák figyelmét, hogy a megunt házi kedvenceket ne engedjék ki a szabadba, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek a hazai flórára és faunára nézve. A nutria, az ékszerteknősök, a kínai razbóra, vagy a pézsmapocok mind olyan fajok, melyek emberi közvetítéssel kerültek Európába és az emberi felelőtlenségnek köszönhetően hódították meg kontinensünket.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a természetjáró lakosság közreműködését is kéri az invazív fajok felkutatásában. Ha nutriát, vagy egyéb más tájidegen állatot észlel a természetben, kérik, haladéktalanul jelezze az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak.

Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik