Mozaik

Hatvan éve ilyen volt a tanévnyitó

Valóságos népünnepélynek számított.

Ha nem is meteorológiai megközelítésben, de a szeptemberi tanévkezdés visszavonhatatlanul az ősz közeledtének a jele.

A kinek-kinek vérmérséklete szerint várt tanévnyitó hangulata sokat változott az elmúlt évtizedekben. A ma a hetvenes éveikben járó szülők és nagyszülők jól emlékezhetnek arra, hogy a rendezvény felért egy népünnepéllyel, már-már egy május elsejei össznépi kavalkáddal.

Hatvan évvel ezelőtt a szülők is katonás rendben hallgatták, amint ünnepi beszédében az iskola igazgatója minden szépet és jót kívánt a diákseregnek. Akkoriban nem szaladgáltak a gyereksereg között fényképezőgépeikkel vagy mobiltelefonjukkal, hogy megörökítsék a számukra legkedvesebb pillanatokat, hanem a gyerekekhez hasonlóan figyelték az ünnepi műsor minden pillanatát.

Fotós összeállításunk a régi idők tanévnyitóinak hangulatából ad ízelítőt.

A cikkünkben látható felvételek hatvan éve, 1960-ban készültek Budapesten, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanévnyitó ünnepségén. Fotók: Fortepan – adományozó: Nagy Gyula

De nehéz az iskolatáska
Örök sláger, mintegy az új tanév kezdetének a dala.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.